Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom MAA Brabantse vluchten krijgt

Geplaatst opdonderdag 5 december 2019 - 14:52

Eindhoven Airport krijgt al snel problemen zodra er mist hangt boven de luchthaven. Onder zulke omstandigheden wijken de vluchten regelmatig uit naar Maastricht.

"Het sluiten van Eindhoven Airport heeft te maken met drie factoren: vliegveld, vliegtuig en bemanning”, zegt gepensioneerd piloot Jan van Gisbergen.

Lampen
Hij werkte 36 jaar voor KLM. Bij Omroep Brabant vertelt hij welke problemen zich voordoen als er mist is in Eindhoven: "Op Eindhoven Airport moet minimaal 550 meter zicht zijn om te kunnen landen.” De afgelopen dagen was dat nog minder dan 200 meter. "Schiphol is bijvoorbeeld zo goed verlicht dat vliegtuigen daar al mogen landen met maar 75 meter zicht."

In Maastricht gaat het vliegveld dicht als het zicht op 15 meter hoogte minder is dan 50 meter.

Budget
Op het vliegveld in Eindhoven landen vooral budgetvliegtuigen. “Deze zijn uitgerust met minder geavanceerde apparatuur. Dat maakt dat ze ook niet mogen landen bij minder zicht. Zelfs niet op het goed verlichte Schiphol.”

Bemanning
Als laatste speelt de bemanning nog een belangrijke rol. "De hele crew moet de juiste opleidingspapieren hebben. Mist één persoon die documenten, dan mag een vliegtuig ook niet landen bij verminderd zicht.”

Uitwijken
MAA heeft dinsdag en donderdag in totaal zeven vluchten overgenomen van de Brabantse luchthaven. Daarvan zijn er zes passagiersvluchten en een vracht. In totaal gaat het om ongeveer duizend passagiers. Dinsdag werden er drie vluchten, overgenomen en donderdag vier, waaronder ook het vrachtvliegtuig. Alle passagiers moesten na aankomst op Maastricht Aachen Airport per bus naar Eindhoven worden gebracht.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen