Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom MAA Brabantse vluchten krijgt

Geplaatst opdonderdag 5 december 2019 - 14:52

Eindhoven Airport krijgt al snel problemen zodra er mist hangt boven de luchthaven. Onder zulke omstandigheden wijken de vluchten regelmatig uit naar Maastricht.

"Het sluiten van Eindhoven Airport heeft te maken met drie factoren: vliegveld, vliegtuig en bemanning”, zegt gepensioneerd piloot Jan van Gisbergen.

Lampen
Hij werkte 36 jaar voor KLM. Bij Omroep Brabant vertelt hij welke problemen zich voordoen als er mist is in Eindhoven: "Op Eindhoven Airport moet minimaal 550 meter zicht zijn om te kunnen landen.” De afgelopen dagen was dat nog minder dan 200 meter. "Schiphol is bijvoorbeeld zo goed verlicht dat vliegtuigen daar al mogen landen met maar 75 meter zicht."

In Maastricht gaat het vliegveld dicht als het zicht op 15 meter hoogte minder is dan 50 meter.

Budget
Op het vliegveld in Eindhoven landen vooral budgetvliegtuigen. “Deze zijn uitgerust met minder geavanceerde apparatuur. Dat maakt dat ze ook niet mogen landen bij minder zicht. Zelfs niet op het goed verlichte Schiphol.”

Bemanning
Als laatste speelt de bemanning nog een belangrijke rol. "De hele crew moet de juiste opleidingspapieren hebben. Mist één persoon die documenten, dan mag een vliegtuig ook niet landen bij verminderd zicht.”

Uitwijken
MAA heeft dinsdag en donderdag in totaal zeven vluchten overgenomen van de Brabantse luchthaven. Daarvan zijn er zes passagiersvluchten en een vracht. In totaal gaat het om ongeveer duizend passagiers. Dinsdag werden er drie vluchten, overgenomen en donderdag vier, waaronder ook het vrachtvliegtuig. Alle passagiers moesten na aankomst op Maastricht Aachen Airport per bus naar Eindhoven worden gebracht.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen