Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom gaat de bouwsector op de barricade?

Geplaatst opwoensdag 30 oktober 2019 - 6:00

Na de boeren gaan nu ook de aannemers, grondverzetsbedrijven, hoveniers en andere bedrijven gelinkt met de bouw actievoeren in Den Haag.

Waarom gaat de bouwsector de barricade op?
De bouw wordt hard geraakt door de stikstofproblematiek en de PFAS. Landelijk liggen naar schatting 1800 projecten stil door de stikstofproblematiek. Maar de bouwbedrijven vrezen vooral PFAS.

Wat is PFAS?
PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dat is een groep van 6000 stoffen. Die zitten onder andere in anti-aanbakpannen, waterbestendige kleding en aan de binnenkant van pizzadozen. Het zijn stoffen die door de mens gemaakt zijn en nu op grote schaal in de grond zitten. De overheid heeft de regels voor deze stoffen aangescherpt. In 1 kilo droge grond mag nog maar 0,1 microgram PFAS zitten.

Volgens de sector zijn die eisen nu zo zwaar dat er nauwelijks nog grond verplaatst kan worden. Ook is er nauwelijks laboratoriumcapaciteit om grondmonsters te laten testen. Daardoor zijn veel bouwprojecten uitgesteld of lopen forse vertragingen op. Dat heeft vooral grote gevolgen voor grondverzetbedrijven en baggeraars die nauwelijks nog werk hebben. De sector vreest daarom ontslagen en faillissementen als er niet snel een oplossing komt.

Lees ook: Bouwsector: 'PFAS groter probleem dan stikstof'

Wat wil de bouwsector?
De bedrijven willen dat de regels voor stikstof en PFAS versoepeld worden. Volgens de sector is Nederland nu het braafste jongetje van de klas. Vergeleken met Duitsland en België zijn de normen veel te streng. En daarom moeten die van tafel. Dinsdag heeft staatssecretaris Van Veldhoven aangegeven dat ze wil kijken of ze de regels voor PFAS kan versoepelen. Maar die toezegging gaat niet ver genoeg voor de sector.

Waarom trekken de bouwbedrijven niet samen op met de boeren? Ze hebben toch hetzelfde belang?
Net als de boeren willen de bouwbedrijven dat de regels voor stikstof versoepeld worden. Maar ze zijn ook elkaars concurrenten. Als de boeren meer ruimte krijgen, betekent dit dat het ten kosten kan gaan van andere sectoren. Want uiteindelijk moet de stikstofuitstoot in Nederland omlaag. En als de boeren de helft van de veestapel moeten opgegeven, komt dat ten goede van de bouw. Die kunnen dan meer huizen bouwen. Mogen de boeren meer vee houden, dan kan het zijn dat de bouw minder kan bouwen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen