Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom duurde zoektocht naar drenkeling Sevenum 5 dagen?

Geplaatst opwoensdag 5 augustus 2020 - 16:42

De hulpdiensten rukken zaterdagavond met veel toeters en bellen uit als ze melding krijgen van een vermiste zwemmer in een meertje op vakantiepark De Schatberg in Sevenum. Na vijf dagen zoeken vinden ze eindelijk een lichaam in het water. Waarom duurde dat zo lang in een meertje van zo'n 200 bij 150 meter?

De brandweer kon de drenkeling zaterdag niet vinden. Daarom werd zondag de Stichting Opsporingsapparatuur Drenkelingen (SOAD) uit Urk gealarmeerd. Het dregteam van die stichting vond woensdag uiteindelijk het lichaam met een nieuwe techniek. Uit onderzoek van de politie is inmiddels gebleken dat het inderdaad gaat om de drenkeling die sinds zaterdag was vermist.

Veel planten op bodem: 'Pittige klus'
De met planten dichtbegroeide bodem van het meertje is volgens Pieter Keuter van het dregteam de oorzaak geweest waarom de zoekactie zo lang duurde. "Sonar, speurhonden, allerlei middelen zijn ingezet. Iedere keer weer bleek dat door de plantengroei het een ontzettend pittige klus was."

Video: L1

Dreggen zonder boot
Het meertje is ooit afgegraven en is achter de lijn tot wel negen meter diep. Door de jaren heen is de bodem aardig bedekt geraakt met flora. Daardoor bedacht het zoekteam uiteindelijk een nieuwe techniek: dreggen zonder boot. Normaal gesproken wordt er bij het dreggen een haak met een touw vastgemaakt aan een boot. Die haak wordt daarna over de bodem getrokken door de boot.

In Sevenum is bij het dreggen geen boot gebruikt. "We hebben een katrol met een lier op de kant gezet en de dreggen met de lier naar binnengehaald", zegt Keuter. "Daarbij kwam een enorme hoeveelheid vegetatie op het strand terecht." Tijdens die dregactie werd ook het stoffelijk overschot gevonden.

Dreg
Een vierarmige dreg
Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

'Drenkeling zat vermoedelijk vast in planten'
Het bergingsteam heeft grafieken waar ze aan de hand van de watertemperatuur enigszins kunnen voorspellen wanneer een verdronken persoon komt bovendrijven. Een menselijk lichaam met water in de longen zinkt namelijk. Hoe meer het lichaam ontbindt, hoe meer bacteriën gassen ontwikkelen die het lichaam uiteindelijk naar boven laten drijven.

"Mijn inschatting is dat dit vandaag of morgen had kunnen gebeuren", zegt Keuter. "Alleen weet je dat nooit met zekerheid. De kans bestaat dat het slachtoffer onder de enorme vegetatie heeft gelegen en dat dit hem mogelijk de hele tijd heeft tegengehouden."

Lichaam gevonden (5 aug 2020)
Beeld: Open Street Maps

Lees ook: Lichaam gevonden bij zoekactie drenkeling Sevenum

'23-jarige Pool'
De identiteit van het slachtoffer werd woensdagmiddag vastgesteld. De politie meldt dat het inderdaad de vermiste drenkeling is en dat er geen sprake van een misdrijf is. Volgens de eigenaar van het vakantiepark gaat het om een 23-jarige man van Poolse komaf. Hij overnachtte met zijn vriendin en haar familie in een bungalow op het vakantiepark. De nabestaanden zijn opgevangen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen