Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom de reguliere ziekenhuiszorg wordt afgeschaald

Geplaatst opzaterdag 24 oktober 2020 - 7:00

Met het uitbreken van de tweede coronagolf wordt ook de reguliere zorg in ziekenhuizen weer afgeschaald. Maar hoe kan het dat ziekenhuizen al zo snel terug moeten schakelen?

We legden deze vraag voor aan de zorgprofessionals.

Tweeduizend
Met meer dan tweeduizend coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen wordt de reguliere zorg voor de tweede keer binnen enkele maanden afgeschaald. Na de eerste coronagolf in het voorjaar was het voornemen de reguliere zorg zo lang mogelijk draaiende te houden tijdens een tweede coronagolf. Half oktober kon dat plan al grotendeels de prullenbak in.

Reguliere zorg
Volgens het MUMC+ in Maastricht is de reden voor het afschalen van de reguliere zorg heel eenvoudig. "Als er coronapatiënten worden opgenomen in het ziekenhuis, betekent het dat daar handen nodig zijn en dat gaat dan automatisch ten koste van de reguliere zorg", zo zegt een woordvoerder.

Corona-verdacht
En ook bij Zuyderland geven ze aan dat een medewerker maar op een plek tegelijk kan zijn. "Coronapatiënten hebben een enorme invloed op de bedrijfsvoering. Je hebt niet alleen coronapatiënten die al positief zijn getest, maar ook patiënten die corona-verdacht zijn. Die krijgen dezelfde behandeling als coronapatiënten. Dat betekent testen, isoleren en longfoto's maken. Daarnaast liggen deze patiënten alleen in een kamer, wat ook weer een bed kost."

Personeel
En voor zo'n patiënt heb je ook meer personeel nodig. "Voor elke (verdachte) coronapatiënt heb je anderhalf keer meer verplegend personeel nodig. Op de intensive care (ic) is het drie keer zoveel. Als je twintig of dertig coronapatiënten in je ziekenhuis hebt liggen, heb je dus twee tot drie keer zoveel personeel nodig", aldus Zuyderland-woordvoerder Stef Petit.

En er is ook een verschil met de eerste golf wat betreft personeel. "In de eerste crisis hebben we gezegd: Als je verkouden bent kun je doorwerken. Nu moet iedereen zich bij de mildste klachten laten testen. Dat betekent dat je diegene een hele dag kwijt bent. Uiteraard houden ziekenhuizen zich daaraan."

Knelpunt
Al meldde Trouw vrijdag dat van zorgpersoneel wordt verwacht dat het doorwerkt als het een melding van de corona-app heeft ontvangen, omdat de medewerkers niet gemist kunnen worden.

Helen Mertens, voorzitter van het ROAZ Limburg, Regionaal Overleg Acute Zorgketen, gaf onlangs in L1mburg Centraal al aan dat het tekort aan personeel het knelpunt is.

Intensiever
MUMC+ voegt eraan toe dat covid-zorg intensiever is. "Het is een ander ziektebeeld dan we gewend zijn - een personeelslid moet beschermende kleding aantrekken. Dat kost allemaal tijd, en die tijd kun je maar een keer benutten", zo zegt de woordvoerder.

Randstad
Dat de reguliere zorg in Limburg nog grotendeels doorloopt, is volgens Zuyderland te danken aan de ervaring die is opgedaan tijdens de eerste golf. "We weten nu wat we kunnen doen. Op dit moment heeft Zuyderland twee covid-afdelingen, dat worden er vrijdag drie. Wij hebben in de eerste golf als eerste te maken gekregen met de drukte. Nu staat de Randstad als eerste onder druk. Dat is voor hen een nieuwe ervaring. Zij lopen twee weken voor op ons."

Bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland zei afgelopen woensdag in het L1-programma 'AvondGasten: Corona In Limburg' dat zijn ziekenhuizen (in Heerlen en Geleen) de reguliere zorg nog drie of vier weken kunnen handhaven.

Ziektebeeld
"Maar het is sowieso heel complex om de beddencapaciteit te regelen", zo zegt de woordvoerder van MUMC+. "Het is elke dag puzzelen. De ene operatie duurt bijvoorbeeld langer dan de andere, iemand moet langer in een ziekenhuis blijven en je moet altijd rekening houden met spoedgevallen."

Zuyderland heeft een speciale 'boardroom', waar de oplopende besmettingen nauwlettend worden gevolgd. "Daar zitten data-analisten de hele dag te rekenen. Daardoor kunnen we iets meer."

Aantal bedden
De ziekenhuizen zien dus een tekort aan personeel om alle ballen in de lucht te houden. Maar ligt het probleem ook niet bij de ziekenhuisbedden? Het aantal ziekenhuisbedden in Nederland was in 2018 39.900. Dit waren er in 2009 nog 47.600. Daarnaast hebben buurlanden Duitsland en België meer (ic-) bedden beschikbaar.

Hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot zegt dat Duitsland teveel bedden heeft en Nederland in principe genoeg bedden. "In normale omstandigheden wel. Duitsland heeft er teveel en moet verminderen. Daarnaast moet ook nog de kanttekening worden geplaatst dat we in Zuid-Limburg relatief veel ziekenhuisbedden hebben, vergeleken met de rest van Nederland."

Logisch
De vermindering van het aantal bedden is volgens Groot ook wel logisch. "Dertig jaar geleden kreeg je nog een hele behandeling als je een maagzweer had. Daarnaast zijn ook operatietechnieken veranderd en Nederland ontslaat vrij snel mensen uit het ziekenhuis. In Duitsland verblijf je na je bevalling een paar dagen in het ziekenhuis, hier ga je soms nog dezelfde dag naar huis. Veel mensen vinden dat ook prettiger."

Vertekend beeld
Toch is het aantal van 39.900 ziekenhuisbedden geen reëel beeld. "Dat zijn alle bedden die we hebben", zegt Groot. "Dus ook bedden die we onder andere gebruiken voor kinderen en dagbesteding." Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, liet afgelopen week via LinkedIn weten dat er in Nederland maar 12.500 bedden echt kunnen worden gebruikt.

Dat aantal wordt in de praktijk kleiner naarmate het aantal coronapatiënten oploopt, want hoeveel bedden gevuld kunnen worden, hangt uiteindelijk af van het beschikbare personeel.

'Niet dramatisch'
Dat aantal hoeft volgens Groot niet te worden opgeschaald. "Natuurlijk is het vervelend als je heupoperatie nu niet kan doorgaan, maar het is niet dramatisch. Twintig jaar geleden moest je zes maanden wachten op een staaroperatie. Nu is dat zes weken en op overige operaties hoef je vaak maar drie weken te wachten. We moeten het een beetje relativeren allemaal."

Personeel
Het knelpunt zit volgens Groot dus vooral in de beschikbaarheid van personeel. "Behalve dat het aantal coronapatiënten toeneemt, wordt ook het ziekenhuispersoneel natuurlijk ziek. Dat betekent ook weer het uitstellen van operaties."

Een oplossing voor personeel lijkt er op korte termijn niet te zijn. Een opleiding tot verpleegkundige duurt vier jaar. Als iemand daarna nog ic-verpleegkundige wil worden, wacht nog een opleiding van achttien maanden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen