Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom 1Limburg minder berichten op Facebook deelt

Geplaatst opwoensdag 30 december 2020 - 11:33

Een burenruzie met een Syrisch gezin uit Heerlen liep onlangs volledig uit de hand. De beelden die het gezin erover verspreidde, waren extreem. Buurtbewoners die scheldend aan de deur trokken en een brandbom in de tuin gooiden. Hoe sensationeel wil je het hebben?

Wij besloten er in eerste instantie niet en later beperkt en afstandelijk over te publiceren. Het werd snel duidelijk dat er ook een andere kant aan de zaak zat: in de buurt deden allerhande verhalen de ronde over misdragingen van de Syriërs zelf. Maar die werden niet ondersteund door controleerbaar bewijs. Bovendien wisten we dat publicaties extreme reacties zouden oproepen.

Zegen voor nieuwsplatforms
We hebben daar veel ervaring mee, vooral op Facebook. Bij de start van 1Limburg in 2014 was Facebook een zegen voor online nieuwsplatforms. Door nieuws te delen bereikten we een groep die traditionele nieuwsmedia grotendeels uit het oog had verloren. Op Facebook is ook volop interactie mogelijk en dat past bij onze kernopdracht als publieke omroep om dialoog te stimuleren.

Ordinaire scheldpartijen
Maar die dialoog is op Facebook nog nauwelijks een dialoog te noemen. We sloten in 2015 de reageerfunctie op 1Limburg zelf, omdat de discussie stelselmatig werd verziekt door een kleine groep bezoekers.

Op Facebook is nu hetzelfde aan de hand. Vooral als het over Zwarte Piet, vluchtelingen of dierenleed gaat, ontaarden discussies snel in ordinaire scheldpartijen. Mensen met een genuanceerd standpunt blijven weg, waardoor de Facebookpagina van 1Limburg een plek dreigt te worden waar gelijkgestemden met extreme standpunten elkaar vinden.

Gekaapt
Wij willen die plek niet zijn. We willen een dialoog faciliteren waarin iedereen zijn mening kwijt kan. We willen bijdragen aan een brede en pluriforme maatschappelijke discussie over onderwerpen die onder de bevolking leven. Dat doen we niet als een beperkte groep de discussie kaapt met intolerante en soms regelrecht agressieve uitlatingen.

We dragen daar als redactie extra verantwoordelijkheid in, omdat mensen zich vaak gesterkt voelen in hun gedrag als mainstream media er aandacht aan besteden. De discussie over de burenruzie rond het Syrische gezin in Heerlen escaleerde volledig nadat media de videobeelden van het Syrische gezin hadden gepubliceerd, ook op Facebook. Je moet agressie online nooit bagatelliseren. Het kan zomaar overslaan naar de echte wereld, omdat iemand zich door discussie met gelijkgestemden gesterkt voelt ook fysiek actie te ondernemen.

Verdere escalatie
De gemoederen waren in Heerlen zo hoog opgelopen dat we dat risico te groot vonden. We wilden geen rol spelen in verdere escalatie van deze burenruzie. Uiteindelijk konden we niet om de gebeurtenissen heen, zeker toen burgemeester Wever van Heerlen een noodverordening uitvaardigde om de gemoederen te bedaren. Eén van de berichten plaatsten we per ongeluk toch op Facebook, waarop binnen een mum van tijd meer dan 150 reacties werden geplaatst, waarin de nuance vaak ver te zoeken was. We haalden de post meteen weer weg.

Zelfcensuur
Zo zullen we de komende tijd vaker aan zelfcensuur doen op Facebook. We gaan op onze eigen platforms absoluut geen onderwerpen uit de weg, maar denken wel beter na voor we ze delen via Facebook en andere social media, zoals YouTube en Twitter, waar soortgelijke effecten op de loer liggen. Met zwaar gemoed, dat wel, want het komt neer op een knieval voor agressie. Zwaarder weegt dat we die agressie niet willen faciliteren en al helemaal niet willen aanjagen.

Reageren? rob.vanwell@l1.nl

Deel dit bericht via
Overzicht
1Limburg Facebook Algoritme wijziging
Uitgelicht
1Limburg op Facebook blijven zien

Facebook heeft een algoritme-wijziging aangekondigd. Daardoor kan het zijn dat je minder Facebook-berichten van 1Limburg op je tijdlijn gaat zien. Door een kleine handeling op Facebook te verrichten kun je dit voorkomen. We leggen dit kort uit in een artikel. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Bekijk de instructie
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen