Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarnemend gouverneur Remkes maakt zich zorgen over opvolger

Geplaatst opzaterdag 31 juli 2021 - 21:52

Waarnemend gouverneur Johan Remkes maakt zich zorgen over zijn opvolger. "Mijn zorg is dat onvoldoende gekwalificeerde mensen een brief schrijven."

Remkes deed zijn uitspraken tegen het magazine Binnenlands Bestuur.

Sollicitatieprocedure
Remkes zegt tegen het magazine dat hij niet hoopt dat goede kandidaten zich laten afschrikken door wat er is gebeurd in Limburg op politiek gebied. "Mijn zorg is dat onvoldoende gekwalificeerde mensen een brief schrijven. In Den Haag heb ik gezegd dat ik als waarnemend burgemeester mensen kon aanmoedigen om een brief te schrijven; dat is mijn houding hier ook." Remkes benadrukt dat ook mensen die niet uit Limburg komen, mogen solliciteren. "Er lopen uitstekende Limburgers rond en er lopen ook uitstekende mensen buiten Limburg rond", zegt Remkes daarover.

Kandidaten kunnen tot 15 augustus solliciteren op de functie van gouverneur.

Vooringenomenheid
Remkes keek in het interview ook terug op de afgelopen maanden. Daarin benadrukte hij nogmaals dat volgens hem het hele provinciebestuur niet had hoeven opstappen. "De debatten in de Staten op 2 en 9 april dropen van de vooringenomenheid. De Statenleden hadden moeten wachten totdat alle feiten op tafel lagen. Het debat op de negende had nooit gevoerd mogen worden." Daarmee herhaalt de waarnemend gouverneur de woorden die hij eerder al uitsprak in L1mburg Centraal.

Lees ook: Opstappen hele provinciebestuur was onnodig volgens Remkes

Democratie
Remkes nam zelf het initiatief in het zoeken van nieuwe gedeputeerden. Remkes zei in L1mburg Centraal dat hij vond dat de "Provinciale Staten hiertoe zelf niet in staat was". Remkes zegt tegen Binnenlands Bestuur daar moeite mee te hebben gehad. "Het is op zijn pootjes terecht gekomen, maar wat ik hier moest doen hoort niet. Het stuitte mij als democraat tegen de borst. Maar er was geen alternatief."

Lees ook: Remkes neemt heft in handen bij vorming provinciebestuur

Onopgemerkt
De aanwezigheid van 'Groninger' Remkes is niet onopgemerkt gebleven de afgelopen maanden. Zo had Remkes een "stevig gesprek" met burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren omdat Hessels al tien jaar in het naburige Montfort woont. Volgens de Gemeentewet is het verplicht dat een burgemeester in zijn of haar eigen gemeente woont. Hessels zette niet veel later zijn huis op Funda.

Lees ook: Hessels na stevig gesprek Remkes: 'Huis morgen op Funda'

Ook wappert de Nederlandse vlag inmiddels standaard bij het provinciehuis, zo vertelt Remkes tegen Binnenlands Bestuur. Eerst gebeurde dat alleen op bijzondere dagen. "Het was mij niet opgevallen, maar ik werd erop geattendeerd. 'We hebben hier een wat bijzonder regime.' O, dan gaan we dat bijzondere regime afschaffen", zegt de waarnemend gouverneur daarover.

Zondag is op 1Limburg meer te lezen over de opgestelde profielschets voor de toekomstig gouverneur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen