Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar rook is, is geen vuur: Minckelers-vlam niet gestolen

Geplaatst opmaandag 17 februari 2020 - 19:58

De 'gestolen' fakkel van het standbeeld van Jan Pieter Minckelers in Maastricht is weer terecht.

Maandag verscheen die in de handen van kunstenaar Alain De Clerck uit Luik, de bedenker van de automaat waarmee je voor een euro de vlam even kunt laten branden, bij het Stadhuis in Maastricht.

Eigendom
De Clerck had de brander verwijderd omdat die eigendom is van het door hem opgerichte kunstenaarscollectief SPACE Collection. Het contract dat SPACE sloot met de gemeente Maastricht was afgelopen en omdat een besluit over de toekomst van de vlam uitbleef, besloot De Clerck de toorts zelf te verwijderen.

Lees ook: Minckelers-beeld voor derde keer vernield: vlam gestolen

Aangifte
Eind januari stond menigeen in Maastricht op de achterste poten toen bleek dat het beeld - niet voor het eerst - gesaboteerd was. Een week eerder was de muntautomaat al ontvreemd en zou er met de elektriciteit zijn geknoeid. De gemeente liet destijds weten aangifte te doen van vandalisme en hoopte via camerabeelden te achterhalen wie de 'diefstal' op zijn of haar geweten had.

Kostenbesparing
Het standbeeld van Minckelers, de uitvinder van het gaslicht, stond bekend als eeuwig brandende vlam. In 2013 besloot de gemeente uit kostenbesparing de gaskraan dicht te draaien en de vlam enkel nog te laten branden als er een euro in een automaat werd gegooid. Met de opbrengst werden kunstwerken aangeschaft.

Toekomst
Maandag is er overleg gevoerd met de kunstenaar over het beeld van Minckelers en de toekomst van de vlam. Bij die gelegenheid had hij de brander meegenomen. De toevallig op het stadhuis aanwezige prins Luc II ging, op verzoek van de kunstenaar, met de vlam op de foto.

Een woordvoerder van carnavalsvereniging De Tempeleers benadrukt dat de stadsprins de vlam niet in ontvangst heeft genomen, en dat de vereniging niet op de hoogte was van de actie van De Clerck.

Luik
De Clerck stelt voor om de automaat te herplaatsen en de vlam van Minckelers te verbinden met de Vlam der Kunst in Luik. Ook daar brandt tegen betaling een vlam op een kunstwerk in de Rue de Féronstree. De bedoeling is dat in de toekomst de vlammen in Maastricht én in Luik gelijktijdig gaan branden bij inworp van een euro. Net als in Maastricht gaat de opbrengst van de vlam in Luik naar de aanschaf van kunstwerken.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen