Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar gaan de waterschapsverkiezingen over? Zes vragen

Geplaatst opvrijdag 15 maart 2019 - 6:00

Op woensdag 20 maart zijn er niet alleen verkiezingen voor Provinciale Staten maar ook voor de waterschappen. In Limburg gaat het om het Waterschap Limburg.

Dat bestaat sinds 1 januari 2017. Het is een fusie van de waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas.

Vijf vragen over de waterschapsverkiezingen.

1. Waar gaat het waterschap over?
Het Waterschap Limburg zorgt voor veilige dijken, droge voeten en schoon en voldoende water. Het Waterschap gaat verdroging van landbouw- en natuurgebieden tegen door water te stuwen, beken te laten meanderen en toe te zien op naleving van regels voor het onttrekken van water. In totaal beheert het Waterschap in Limburg 170 kilometer aan kades langs de Maas om overstromingen te voorkomen.

Lees ook: Waterschap buigt voor verzet inwoners Aijen bij dijkrel

Verzet
De aanleg van dijken leidt soms tot conflicten met omwonenden zoals in Beesel en in Aijen. Daar verzetten inwoners zich in juli vorig jaar tegen de aanleg van een dijk die 40 centimeter hoger zou worden dan het Waterschap zou hebben gezegd. Het uitzicht op de Maas zou hen daarmee worden ontnomen. Ze gingen zelf de dijk verlagen.

De actie van de inwoners had uiteindelijk succes. Want het Waterschap Limburg boog voor hun eis.

2. Hoe werkt het waterschap?
Het Waterschap Limburg heeft een voorzitter die ook dijkgraaf wordt genoemd. Verder is er dagelijks bestuur dat uit zes mensen bestaat. Die maken ook deel uit van het algemeen bestuur van dertig personen. Voorzitter-dijkgraaf is Patrick van der Broeck. Hij is oud-wethouder van Venray en oud-gedeputeerde voor het CDA.

Op 20 maart worden 21 van de 30 leden van het algemeen bestuur gekozen. De negen andere leden zijn vertegenwoordigers van bedrijven, agrariërs en natuurterreinen. Zij worden respectievelijk benoemd door de Kamer van Koophandel (drie zetels), de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (vier zetels) en de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren (twee zetels). Het Waterschap telt ruim 300 medewerkers.

3. Op welke partijen kan ik stemmen?
Er doen zes partijen mee, verdeeld over veertien lijsten. Dat komt omdat Waterbelang met negen verschillende lijsten uitkomt, verdeeld over de hele provincie. Zo is er bijvoorbeeld de lijst Waterbelang Venray en Maasduinen en de lijst Waterbelang Midden-Limburg. Waterbelang is de lijst gelieerd aan het CDA, met ook politici van een aantal lokale partijen. De fractie Waterbelang is momenteel verreweg de grootste partij in het algemeen bestuur met vijftien zetels. Ze levert ook drie dagelijkse bestuurders: Rein Dupont (Oostrum), Remy Sleijpen (Hulsberg) en Josette van Wersch (Mechelen). Water Natuurlijk is de progressieve lijst die wordt gesteund door PvdA, GroenLinks, D66 en natuur- en milieu-organisaties. Zij heeft momenteel vier zetels en met Joke Kersten (Grubbenvorst) één lid in het dagelijks bestuur. De SP maakt geen deel uit van Water Natuurlijk. Die partij vindt dat de taken van het Waterschap moeten worden ondergebracht bij de provincie. Verder doen VVD en 50Plus als partij mee. Beide hebben momenteel ieder één zetel. Lokaal-Limburg doet voor het eerst mee. De partij is een samenwerkingsverband van twintig lokale partijen en is ook vertegenwoordigd in het Limburgs Parlement. Er doet ook één specifiek 'waterpartij' mee, namelijk het (landelijk) burgerinitiatief Algemene Waterschapspartij (AWP). Haar slogan is 'niet politiek, wel deskundig'.

4. Wie staan op de lijsten van de deelnemende partijen?
Vaak staan er oud-politici op de kandidatenlijsten. Zo wordt de lijst van Water Natuurlijk aangevoerd door oud-wethouder Peter Frey van Venlo (GroenLinks) , gevolgd door oud-wethouder en oud-Statenlid Gerard IJff van Roermond (PvdA) en oud-PvdA fractievoorzitter in het Limburgs Parlement Weike Medendorp. Oud-CDA-wethouder Jos Teeuwen van Venlo trekt de lijst van Waterbelang Venlo. In totaal zijn er 201 kandidaten. Daarvan is iets meer dan 18 procent vrouw. Het laagste percentage vrouwen (14 procent) is terug te vinden op de lijsten van Waterbelang, al hebben twee ervan wel een vrouw als lijsttrekker. Bij Water Natuurlijk en Lokaal-Limburg is een kwart van de kandidaten vrouw. Percentueel scoort de AWP het hoogst. Op die lijst zijn twee van de vier kandidaten vrouw.

Video: L1

5. Wat zijn de verschillen tussen de partijen?
De verschillen tussen de partijen zijn in de praktijk niet heel erg groot. De twee grootste partijen zitten ook samen in het dagelijks bestuur. Waterbelang heeft van oudsher veel aandacht voor het belang van de boeren, Water Natuurlijk voor natuur en landschap. Maar beide leggen de nadruk op de noodzaak van maatregelen om de klimaatverandering op te vangen. Bijvoorbeeld om periodes van droogte beter op te kunnen vangen of de overlast van stortbuien. Daarvoor is de komende decennia honderden miljoenen euro voor nodig. Klimaatmaatregelen hebben overigens ook voor de andere deelnemende partijen prioriteit.

Lees ook: 'Waterbuffers moeten Limburg wapenen tegen extreem weer'

Meerssen was in mei vorig jaar in dat opzicht een opvallend voorbeeld. Daar zorgden hoosbuien tot twee keer toe voor veel water- en modderoverlast. Waterbelang en Water Natuurlijk zijn het grotendeels eens over de manier van aanpak.

Video: L1

Zowel Waterbelang als Water Natuurlijk benadrukt het grote belang van samenwerking met burgers en (belangen)organisaties. Ook willen ze de waterschapsbelasting met niet meer dan het inflatiepercentage verhogen. Al sluiten ze een verhoging niet helemaal uit als er veel extra geld nodig is voor klimaatmaatregelen. De meeste inwoners van Limburg betalen hun waterschapsbelasting samen met hun gemeentelijke belasting. Zij krijgen daarvoor een aanslag via BsGW. Dat staat voor Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen.

6. Waarom vinden de verkiezingen voor het waterschap tegelijk plaats met die voor Provinciale Staten?
Dat heeft te maken met het stimuleren van de opkomst voor de waterschapsverkiezingen. In 2008 vonden die verkiezingen voor het eerst plaats. Bewoners konden hun stem uitbrengen via de post. Daarmee waren het de enige verkiezingen waarbij op afstand werd gestemd en niet in stemlokalen. Maar de opkomst was daardoor erg laag. Voor het toenmalige Waterschap Roer en Overmaas bedroeg die in 2008 23,6 procent, voor Peel en Maasvallei 25,7 procent. Vandaar dat is besloten om de waterschapsverkiezingen samen te laten vallen met die voor Provinciale Staten. In 2015 gebeurde dat voor de eerste keer. In maart dus voor de tweede keer. In 2015 lag de opkomst in Limburg rond de 40 procent.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen