Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD'er Verheijen sjoemelde met declaraties

Geplaatst opwoensdag 11 februari 2015 - 13:01

VVD-Kamerlid Mark Verheijen uit Venlo heeft in zijn tijd als gedeputeerde in Limburg duizenden euro's ten onrechte gedeclareerd.

Verheijen zou privé-uitgaven, campagnerekeningen en kosten als lid van het landelijke VVD-bestuur betaald hebben met provinciaal geld. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag op basis van eigen onderzoek. De declaraties zijn in strijd met de gedragscode en de declaratieregels van de provincie.

'Ik ben geen heilige'
De krant kreeg inzage in Verheijens declaraties in zijn zestien maanden als provinciebestuurder. Mark Verheijen erkent tegenover de NRC dat hij een aantal keren onterechte declaraties heeft ingediend. Wel zegt hij dat het om een 'beperkt aantal' onjuistheden gaat. "Ik ben een politicus, geen heilige", zo reageert Verheijen tegen NRC, "Ik ben niet feilloos." Het VVD-Kamerlid zegt het oprecht zo goed mogelijk te hebben willen scheiden.

Etentje van ruim 2500 euro
In 2012 ging Mark Verheijen ook de mist in. Toen nam hij deel aan een etentje van ruim 2500 euro in Amsterdam met de Roermondse vastgoedondernemer Piet van Pol en toenmalig partijgenoot Jos van Rey. De twee waren toen al in opspraak vanwege mogelijke belangenverstrengeling. Mark Verheijen is in de zaak tegen Van Rey en Van Pol ook als getuige gehoord. Verheijen erkent dat het anders had gemoeten. "Wijn van 127 euro per fles past niet bij soberheid die van een bestuurder gevraagd wordt."

Vorig jaar ook al in opspraak
Verheijen raakte eind vorig jaar ook al in opspraak. Weekblad Elsevier schreef toen dat hij geld zou hebben aangenomen van de Roermondse vastgoedondernemer Piet van Pol. Dat deed hij terwijl hij op dat moment ook met Van Pol onderhandelde over de bouw van een bioscoop in Venlo. Verheijen noemde die berichtgeving toen 'feitelijk onjuist'. Hij behield de steun van zijn partij omdat de giften van Van Pol naar de VVD waren gegaan en niet naar Verheijen zelf.

'Aanwijsbare fouten'
Mark Verheijen heeft krachtig afstand genomen van het artikel. Volgens de VVD'er is het een tendentieus stuk met 'aanwijsbare fouten'. "Spijtig genoeg heeft de sensatiezucht het dit keer gewonnen van de nuance en de feiten." Ook de VVD heeft zich achter Verheijen geschaard. Volgens premier en partijgenoot Mark Rutte zijn de aantijgingen overdreven en opgepompt.

Lees ook: Verheijen: 'NRC-artikel over declaraties tendentieus'

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Verheijen: 'NRC-artikel over declaraties tendentieus'
SP wil Statenvergadering over declaraties Verheijen
VVD-Limburg: 'Alle VVD'ers zijn integer'
Debat over affaire-Verheijen hier live te volgen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen