Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD'er Jan Schrijen keert partij rug toe na affaire-Maat

Geplaatst opdonderdag 26 januari 2017 - 14:50

VVD-prominent Jan Schrijen heeft na 33 jaar zijn lidmaatschap van de liberale partij opgezegd.

De oud-gedeputeerde, oud-burgemeester en oud-voorzitter van het Waterschap Roer en Overmaas bedankte al een jaar geleden voor de partij. Maar dat is nu pas bekend geworden.

Affaire
Directe aanleiding was de opstelling van de VVD-fractie in de Tweede Kamer in de affaire rond forensisch expert professor George Maat.
De professor had een lezing voor studenten van de Universiteit Maastricht gegeven over zijn onderzoek naar MH17-slachtoffers, met foto's van lichaamsdelen. VVD-minister Ard van der Steur noemde dat buitengewoon ongepast en smakeloos.

Excuses
Achteraf bleek uit een rapport dat er niks was gebeurd dat ongeoorloofd was en moest Van der Steur zijn excuses aanbieden.

Lees ook: Minister zegt sorry tegen MH17-anatoom George Maat

Niet mijn VVD
Schrijen stoorde er zich aan dat VVD-kamerlid Foort van Oosten de minister desondanks verdedigde. "Dit is niet mijn VVD meer, dacht ik toen. En dan moet je ook eerlijk zijn naar jezelf toe", aldus Schrijen. "Op deze manier wordt de geloofwaardigheid van de politiek en politici ondergraven. Je moet eerlijk, open en transparant zijn. De VVD in Den Haag gaat niet goed om met zelfkritiek en kritisch zijn over de eigen bewindslieden."

Druppel
Schrijen
zegt wel dat dat de affaire-Maat de druppel was die de emmer deed overlopen. In zijn opzegbrief schrijft hij dat er "...steeds minder gehandeld wordt vanuit de liberale waarden en beginselen." De partij is opgeschoven naar rechts, zo stelt Schrijen nu. Hij noemt zichzelf een links-liberaal.

Bij zijn opzegging heeft ook de organisatie-verandering binnen de VVD meegespeeld waardoor de VVD-Limburg is opgeheven en er ook geen sterke lokale afdelingen meer zijn. "Dat is de verkeerde weg. De VVD wordt zo steeds meer een Randstadpartij."

Den Haag
Schrijen
benadrukt dat zijn opzegging van een jaar geleden niks met het functioneren van de VVD in Limburg te maken heeft, zoals in het Limburgs Parlement. Zijn ongenoegen richt zich op Den Haag. "Ik verwijt het de partij dat zij in haar personeelsbeleid mensen als Van der Steur naar voren schuift die het niet in zich hebben."

Geen ruggengraat
"Van der Steur heeft niet de ruggengraat om een goede minister te zijn, is niet uit het goede hout gesneden en niet ministerieel", is zijn harde conclusie.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Anatoom vroeg geen toestemming voor tonen MH17-foto's
Wetenschappers willen excuus na MH17-lezing in Maastricht
Van der Steur weer in gesprek met MH17-expert Maat
ANP
'Zinvol' gesprek minister en MH17-anatoom George Maat
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen