Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD'er Jan Schrijen keert partij rug toe na affaire-Maat

Geplaatst opdonderdag 26 januari 2017 - 14:50

VVD-prominent Jan Schrijen heeft na 33 jaar zijn lidmaatschap van de liberale partij opgezegd.

De oud-gedeputeerde, oud-burgemeester en oud-voorzitter van het Waterschap Roer en Overmaas bedankte al een jaar geleden voor de partij. Maar dat is nu pas bekend geworden.

Affaire
Directe aanleiding was de opstelling van de VVD-fractie in de Tweede Kamer in de affaire rond forensisch expert professor George Maat.
De professor had een lezing voor studenten van de Universiteit Maastricht gegeven over zijn onderzoek naar MH17-slachtoffers, met foto's van lichaamsdelen. VVD-minister Ard van der Steur noemde dat buitengewoon ongepast en smakeloos.

Excuses
Achteraf bleek uit een rapport dat er niks was gebeurd dat ongeoorloofd was en moest Van der Steur zijn excuses aanbieden.

Lees ook: Minister zegt sorry tegen MH17-anatoom George Maat

Niet mijn VVD
Schrijen stoorde er zich aan dat VVD-kamerlid Foort van Oosten de minister desondanks verdedigde. "Dit is niet mijn VVD meer, dacht ik toen. En dan moet je ook eerlijk zijn naar jezelf toe", aldus Schrijen. "Op deze manier wordt de geloofwaardigheid van de politiek en politici ondergraven. Je moet eerlijk, open en transparant zijn. De VVD in Den Haag gaat niet goed om met zelfkritiek en kritisch zijn over de eigen bewindslieden."

Druppel
Schrijen
zegt wel dat dat de affaire-Maat de druppel was die de emmer deed overlopen. In zijn opzegbrief schrijft hij dat er "...steeds minder gehandeld wordt vanuit de liberale waarden en beginselen." De partij is opgeschoven naar rechts, zo stelt Schrijen nu. Hij noemt zichzelf een links-liberaal.

Bij zijn opzegging heeft ook de organisatie-verandering binnen de VVD meegespeeld waardoor de VVD-Limburg is opgeheven en er ook geen sterke lokale afdelingen meer zijn. "Dat is de verkeerde weg. De VVD wordt zo steeds meer een Randstadpartij."

Den Haag
Schrijen
benadrukt dat zijn opzegging van een jaar geleden niks met het functioneren van de VVD in Limburg te maken heeft, zoals in het Limburgs Parlement. Zijn ongenoegen richt zich op Den Haag. "Ik verwijt het de partij dat zij in haar personeelsbeleid mensen als Van der Steur naar voren schuift die het niet in zich hebben."

Geen ruggengraat
"Van der Steur heeft niet de ruggengraat om een goede minister te zijn, is niet uit het goede hout gesneden en niet ministerieel", is zijn harde conclusie.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Anatoom vroeg geen toestemming voor tonen MH17-foto's
Wetenschappers willen excuus na MH17-lezing in Maastricht
Van der Steur weer in gesprek met MH17-expert Maat
ANP
'Zinvol' gesprek minister en MH17-anatoom George Maat
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen