Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD'er Jan Schrijen keert partij rug toe na affaire-Maat

Geplaatst opdonderdag 26 januari 2017 - 14:50

VVD-prominent Jan Schrijen heeft na 33 jaar zijn lidmaatschap van de liberale partij opgezegd.

De oud-gedeputeerde, oud-burgemeester en oud-voorzitter van het Waterschap Roer en Overmaas bedankte al een jaar geleden voor de partij. Maar dat is nu pas bekend geworden.

Affaire
Directe aanleiding was de opstelling van de VVD-fractie in de Tweede Kamer in de affaire rond forensisch expert professor George Maat.
De professor had een lezing voor studenten van de Universiteit Maastricht gegeven over zijn onderzoek naar MH17-slachtoffers, met foto's van lichaamsdelen. VVD-minister Ard van der Steur noemde dat buitengewoon ongepast en smakeloos.

Excuses
Achteraf bleek uit een rapport dat er niks was gebeurd dat ongeoorloofd was en moest Van der Steur zijn excuses aanbieden.

Lees ook: Minister zegt sorry tegen MH17-anatoom George Maat

Niet mijn VVD
Schrijen stoorde er zich aan dat VVD-kamerlid Foort van Oosten de minister desondanks verdedigde. "Dit is niet mijn VVD meer, dacht ik toen. En dan moet je ook eerlijk zijn naar jezelf toe", aldus Schrijen. "Op deze manier wordt de geloofwaardigheid van de politiek en politici ondergraven. Je moet eerlijk, open en transparant zijn. De VVD in Den Haag gaat niet goed om met zelfkritiek en kritisch zijn over de eigen bewindslieden."

Druppel
Schrijen
zegt wel dat dat de affaire-Maat de druppel was die de emmer deed overlopen. In zijn opzegbrief schrijft hij dat er "...steeds minder gehandeld wordt vanuit de liberale waarden en beginselen." De partij is opgeschoven naar rechts, zo stelt Schrijen nu. Hij noemt zichzelf een links-liberaal.

Bij zijn opzegging heeft ook de organisatie-verandering binnen de VVD meegespeeld waardoor de VVD-Limburg is opgeheven en er ook geen sterke lokale afdelingen meer zijn. "Dat is de verkeerde weg. De VVD wordt zo steeds meer een Randstadpartij."

Den Haag
Schrijen
benadrukt dat zijn opzegging van een jaar geleden niks met het functioneren van de VVD in Limburg te maken heeft, zoals in het Limburgs Parlement. Zijn ongenoegen richt zich op Den Haag. "Ik verwijt het de partij dat zij in haar personeelsbeleid mensen als Van der Steur naar voren schuift die het niet in zich hebben."

Geen ruggengraat
"Van der Steur heeft niet de ruggengraat om een goede minister te zijn, is niet uit het goede hout gesneden en niet ministerieel", is zijn harde conclusie.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Anatoom vroeg geen toestemming voor tonen MH17-foto's
Wetenschappers willen excuus na MH17-lezing in Maastricht
Van der Steur weer in gesprek met MH17-expert Maat
ANP
'Zinvol' gesprek minister en MH17-anatoom George Maat
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen