Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD ziet geen heil in Limburgs energiebedrijf

Geplaatst opdonderdag 31 mei 2018 - 7:50

De VVD in het Limburgs Parlement ziet niks in een Limburgs energiebedrijf dat zich moet bezig houden met het opwekken van duurzame energie.

In een interview met De Limburger lanceerde PvdA-gedeputeerde Eric Geurts woensdag dat plan. Hij zei wel dat het om een persoonlijke mening ging, geen standpunt van het provinciebestuur.

Achterhaalde rol
De VVD vindt het idee hét recept voor vertraging. "We moeten als provincie niet zelf het wiel uit gaan vinden en in een achterhaalde rol gaan zitten", aldus de coalitiepartij.
De VVD wijst er ook op dat de provincie nog geen tien jaar geleden haar belang in energiebedrijf Essent voor een fors bedrag heeft verkocht.

Burger
Volgens de partij moet de provincie vooral 'regisseur en zo nodig aanjager' zijn bij de noodzakelijke overgang naar duurzame energie.
Daarom pleit de VVD voor energie-afspraken per regio met maatschappelijke organisaties, andere overheden en private partijen. "Dus ook de burger in georganiseerd of niet georganiseerd verband", zo stelt de partij.

Specifieke kenmerken
De liberalen stellen dat het grote voordeel van dergelijke regio-akkoorden is dat kan worden ingespeeld op de specifieke kenmerken van een gebied. Daarbij moet worden gedacht aan de ligging, bodemgesteldheid en de kansen die industrie en andere bedrijvigheid bieden door hun productie.

Motie
Op 15 juni dient de VVD in het Limburgs Parlement een motie in over haar voorstel.
Bij duurzame energie gaat het met name om windmolens, zonneparken en warmtenetten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen