Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD waterschap geschokt over integriteitsonderzoek Loonen

Geplaatst opdonderdag 13 mei 2021 - 15:58

De VVD-fractie in het algemeen bestuur van Waterschap Limburg gaat een melding maken bij het nieuwe integriteitsmeldpunt dat waarnemend gouverneur Remkes heeft opgericht.

De VVD is niet tevreden en zelfs 'geschokt' over de manier waarop het debat over de kwestie Loonen is gevoerd. Volgens de partij is het onderzoek niet volledig geweest. Daarom heeft de fractie besloten een melding te maken bij het nieuwe integriteitsmeldpunt van de provincie Limburg.

Gronddeal
CDA-wethouder Jan Loonen uit Venray raakte in opspraak na een gronddeal in 2016 met Waterschap Limburg. Hij kocht als privépersoon met familieleden 37 hectare in het Loobeekdal in Merselo van het waterschap. Omdat agrarische grond daar weer natuur zou worden en dus minder waard is, zou Loonen ruim een half miljoen euro bij deze transactie hebben gekregen. De ophef opstond na publicaties in de media.

Een speciale integriteitscommissie deed onderzoek naar de zaak en concludeerde dat het waterschap geen grote blunders heeft gemaakt of dat er sprake is geweest van malversaties. De deal had wel op een andere manier tot stand moeten komen. Daarvoor doet de commissie een hele reeks aanbevelingen.

Lees ook: Onderzoek gronddeal: geen malversaties, wel verbeterpunten

Transactie niet onderzocht
De VVD is 'geschokt' dat alleen de procedure is onderzocht en niet de transactie zelf. "Ook heeft de familie Loonen nog allemaal bijzondere regelingen gekregen die financieel niet zijn beoordeeld", aldus de partij.

Een meerderheid van het Algemeen Bestuur steunde een amendement van de VVD om de transactie door een onafhankelijke expert in grondtransacties te laten beoordelen niet. "Bestuurscultuur verander je niet door grote vragen onbeantwoord te laten", zegt Guiseppe Noteborn van de VVD. "Bestuurscultuur begint bij eerlijkheid, eerst je fouten erkennen en dan spreken over hoe het in de toekomst voorkomen kan worden." Daarom heeft de partij besloten een melding te maken bij het nieuwe integriteitsmeldpunt van de provincie Limburg.

De VVD heeft twee leden bij het Algemeen Bestuur van Waterschap Limburg. Dat telt in totaal 30 leden.

Lees ook: Ook meldpunt integriteit voor Waterschap Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen