Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD: Vergeet culturele muziekverenigingen niet

Geplaatst opdinsdag 12 mei 2020 - 16:29

De VVD in het Limburgs Parlement maakt zich grote zorgen over de toekomst van culturele muziekverenigingen als gevolg van de coronacrisis. Het gaat dan bijvoorbeeld om fanfares, harmonieën, fanfares, koren en blaaskapellen.

In schriftelijke vragen dringt VVD-fractievoorzitter Karin Straus er dan ook bij het provinciebestuur op aan om in actie te komen.

Repeteren
En met geld over de brug te komen zodat de verenigingen zich kunnen aanpassen aan 'het nieuwe normaal' van de anderhalve meter samenleving. Het gaat om investeringen om verantwoord te kunnen repeteren zoals aanpassingen van zalen of audiovisuele apparatuur om op afstand te kunnen musiceren. Volgens de VVD zou het Huis voor de Kunsten of de provincie zelf in kaart moeten brengen wat de noodzakelijke behoeften bij de verenigingen zijn.

Limburgs dna
"Het culturele verenigingsleven hoort bij het dna van Limburg en verdient daarom bijzondere aandacht", aldus Karin Straus. "De VVD vindt culturele verenigingen misschien nog wel belangrijker voor de cultuur en het cultuuraanbod in Limburg dan professionele gezelschappen", zo stelt zij in haar vragen.

Belangrijke ondersteuning
De VVD-fractievoorzitter vindt wel dat de belangrijkste ondersteuning van het Rijk moet komen. Ze wil dan ook dat het provinciebestuur bij de regering erop aandringt om muziekverenigingen mee te nemen in de volgende ronde van steunmaatregelen die er aan zit te komen. Want door de coronacrisis zitten veel verenigingen met een financiële strop doordat ze inkomsten uit optredens mislopen omdat die niet door kunnen gaan. Of omdat ze zaalinkomsten moeten ontberen, aldus de VVD.

Heldere richtlijnen
De partij wil verder dat het provinciebestuur zich bij de regering sterk maakt voor heldere richtlijnen voor veilig zingen en musiceren vanwege het vrijkomen van aerosolen. "Die richtlijnen zijn van belang nu enkele lockdownmaatregelen versoepeld worden. Verenigingen moeten weten waar ze aan toe zijn", zo vindt Straus.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen