Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD stelt vragen over rol L1 bij brand in Roermond

Geplaatst opwoensdag 17 december 2014 - 22:19

De VVD in de Tweede Kamer heeft aan staatssecretaris Sander Dekker van Media kritische vragen gesteld over de rol van L1 als calamiteitenzender.

De partij vindt dat de informatie-voorziening rondom de brand in Roermond erg laat op gang kwam en wil weten waarom er bij L1 in de nachtelijke uren geen extra uitzendingen waren.

Snelheid en kwaliteit voldoende?
Het Roermondse kamerlid Karin Straus en haar collega Ton Elias willen weten of VVD-staatssecretaris Sander Dekker de snelheid en kwaliteit van de informatievoorziening via L1 adequaat vindt.

NOS en RTL
Ze vragen op welk tijdstip de eerste berichtgeving via L1 tot stand kwam. Ook in vergelijking met niet-rampenomroepen als de NOS en RTL.
Als de staatssecretaris niet tevreden is, willen de twee VVD-'ers weten welke maatregelen hij neemt om de snelheid van berichtgeving bij L1 en andere regionale omroepen bij rampen te verbeteren.

Calamiteitenzender
"Een regionale zender heeft als taak om ook een calamiteitenzender te zijn. We willen graag weten waarom het niet goed is gegaan", zegt Tweede Kamerlid Karin Straus uit Roermond. Ze vindt dat hierbij ook gekeken moet worden naar de rol van de hulpdiensten. "We moeten er ook voor zorgen dat de regionale zenders de juiste signalen krijgen vanuit de hulpdiensten, zodat ze hun werk goed kunnen doen."

De hulpdiensten kunnen bij calamiteiten van grote omvang besluiten om de regionale omroep in te zetten als calamiteitenzender.

Geen rampenzender
Regionale omroep L1 wil samen met de Veiligheidsregio Limburg-Noord evaluaren waarom L1 niet werd ingezet als rampenzender. Ook gaat L1 kijken hoe de communicatie in de toekomst verbeterd kan worden.

Formele procedure
Maurice de Heus, hoofd nieuws bij L1 begrijpt de vragen van omwonenden, maar deelt de kritiek van onder meer VVD-Tweede Kamerlid Karin Straus op L1 niet. "Voor het inzetten van L1 als rampenzender is een formele procedure nodig. We geven onze zender dan als het ware af aan de hulpdiensten. Dat verzoek heeft ons nooit bereikt. Er is ook nooit een contactpersoon aangesteld die ons constant op de hoogte hield van het laatste nieuws. Ook dat is een onderdeel bij de inzet van L1 als calamiteitenzender."

In zijn weblog op l1.nl geeft De Heus zelf ook alvast antwoord op de kamervragen.

Online
Volgens De Heus is 1Limburg, de nieuwssite van L1 en de Limburgse dagbladen, dinsdagavond om 22.00 uur begonnen met de berichtgeving over de brand. Dat ging de hele nacht door. "Onze uitzending op de radio begon woensdagochtend een uur eerder in verband met de asbestbrand, namelijk om 06.00 uur."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1

Gerelateerde berichten

Straus: Praktische problemen bij meertalig basisonderwijs
VVD wil L1-nieuws meteen na Achtuurjournaal op NPO1
Onderwijs-Kamerlid Karin Straus zakt voor rekentoets
Karin Straus niet herkiesbaar voor Tweede Kamer
Overzicht
Uitgelicht
Win €5.000,- advertentietegoed bij L1/1Limburg

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (27-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 5.000 euro aan gratis advertentietegoed te winnen!
Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1.nl of 1Limburg (website/app).

Maak kans op €5.000,- advertentietegoed
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Kim is het Vastelaovesgezicht 2021!
Uitgelicht
Kim is het Vastelaovesgezicht 2021!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Kim Vaessen uit Sittard.

Een heel bijzonder jaar dat voor altijd herinnerd zal worden. We houden continu rekening met corona. Zowel nu als tijdens de vastelaovend zelf. Er zullen geen grote publieksevenementen zijn dit jaar, maar voor de vastelaovesliefhebber is er genoeg te beleven bij L11 Alaaf. En daar past absoluut een Vastelaovesgezicht bij.

Klein, intiem, soms spontaan en heel veel mooie herinneringen ophalen... Veer laote dich neet in de steek.

Bekijk hier meer over het Vastelaovesgezicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen