Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD scoort het hoogste in Nederweert, D66 in Gennep

Geplaatst opdonderdag 18 maart 2021 - 19:02

In Limburg heeft de VVD in Nederweert het hoogste percentage stemmen gehaald bij de Tweede Kamerverkiezingen. De partij kwam uit op 25,5 procent.

Daarna volgen in Limburg Eijsden-Margraten (25,1 procent), Meerssen (24,6 procent ) en Venray, Gennep en Mook en Middelaar. In die drie laatste gemeenten behaalde de VVD 24,5 procent van de stemmen. De laagste percentages scoorde de VVD in Heerlen (15,6 procent) en Brunssum (16,6 procent).

Grootste partij
Bekeken over heel Limburg werd de VVD ook de grootste partij, net als landelijk. In Limburg was de VVD goed voor 21 procent. Dat is 3,4 procent meer dan in 2017. Wel scoort de VVD in Limburg traditioneel onder het landelijk gemiddelde van de partij. Dit keer gaat het wel om slechts 1,1 procent.

Lees ook: Limburg: VVD steviger in zadel, D66 passeert CDA, klap SP

PVV
In 2017 werd de PVV de nummer één in Limburg en de VVD de op één na grootste. Woensdag werd de VVD de sterkste partij en de sterkste in 24 van de 31 gemeenten. De PVV bleef dit keer nog de koploper in zeven gemeenten: Brunssum, Landgraaf, Heerlen, Kerkrade, Echt-Susteren, Stein en Roerdalen.

D66
De andere winnaar van de verkiezingen - D66 - behaalde in Gennep het hoogste percentage in Limburg met 21,1 procent. In Gennep is D66 van oudsher (relatief) sterk. Op de tweede plaats van de D66-score lijst staat Mook en Middelaar met 21 procent van de stemmen, gevolgd door Maastricht (16,9 procent), Leudal (16,6 procent), Eijsden-Margraten (14,5 procent) en Venray en Meerssen met ieder 14,1 procent. Het laagst scoorde D66 in Kerkrade met 6,9 procent van de stemmen.

Lees ook: Bekijk hier de verkiezingsuitslag van jouw gemeente

In totaal kwam D66 in de 31 Limburgse gemeenten uit op 12,6 procent. Dat is 2,3 procent meer dan in 2017. Ook D66 scoort in Limburg altijd wat lager dan het landelijk gemiddelde. Dit keer is dat 2,2 procent.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen