Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD scoort het hoogste in Nederweert, D66 in Gennep

Geplaatst opdonderdag 18 maart 2021 - 19:02

In Limburg heeft de VVD in Nederweert het hoogste percentage stemmen gehaald bij de Tweede Kamerverkiezingen. De partij kwam uit op 25,5 procent.

Daarna volgen in Limburg Eijsden-Margraten (25,1 procent), Meerssen (24,6 procent ) en Venray, Gennep en Mook en Middelaar. In die drie laatste gemeenten behaalde de VVD 24,5 procent van de stemmen. De laagste percentages scoorde de VVD in Heerlen (15,6 procent) en Brunssum (16,6 procent).

Grootste partij
Bekeken over heel Limburg werd de VVD ook de grootste partij, net als landelijk. In Limburg was de VVD goed voor 21 procent. Dat is 3,4 procent meer dan in 2017. Wel scoort de VVD in Limburg traditioneel onder het landelijk gemiddelde van de partij. Dit keer gaat het wel om slechts 1,1 procent.

Lees ook: Limburg: VVD steviger in zadel, D66 passeert CDA, klap SP

PVV
In 2017 werd de PVV de nummer één in Limburg en de VVD de op één na grootste. Woensdag werd de VVD de sterkste partij en de sterkste in 24 van de 31 gemeenten. De PVV bleef dit keer nog de koploper in zeven gemeenten: Brunssum, Landgraaf, Heerlen, Kerkrade, Echt-Susteren, Stein en Roerdalen.

D66
De andere winnaar van de verkiezingen - D66 - behaalde in Gennep het hoogste percentage in Limburg met 21,1 procent. In Gennep is D66 van oudsher (relatief) sterk. Op de tweede plaats van de D66-score lijst staat Mook en Middelaar met 21 procent van de stemmen, gevolgd door Maastricht (16,9 procent), Leudal (16,6 procent), Eijsden-Margraten (14,5 procent) en Venray en Meerssen met ieder 14,1 procent. Het laagst scoorde D66 in Kerkrade met 6,9 procent van de stemmen.

Lees ook: Bekijk hier de verkiezingsuitslag van jouw gemeente

In totaal kwam D66 in de 31 Limburgse gemeenten uit op 12,6 procent. Dat is 2,3 procent meer dan in 2017. Ook D66 scoort in Limburg altijd wat lager dan het landelijk gemiddelde. Dit keer is dat 2,2 procent.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen