Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD Noord-Limburg staat open voor kerncentrale in regio

Geplaatst opdinsdag 2 maart 2021 - 8:51

Als het aan de VVD in Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas ligt, moet er in Nederland worden doorgepakt met kernenergie. Zelfs als dat betekent dat er een centrale in de regio Noord-Limburg moet komen.

Dat zei Susan Hermans, raadslid voor de VVD in Peel en Maas, dinsdagochtend op L1 Radio.

Nodig
De VVD-fracties hebben gezamenlijk een brief opgesteld, waarin ze de nood voor kernenergie aankaarten. In 2050 moet de energievoorziening in Nederland CO2-neutraal zijn en volgens de drie fracties gaat dat niet lukken zonder kernenergie. "Met zonnepanelen en windturbines alleen gaan we het niet redden", denkt Hermans. "De zon schijnt niet iedere dag en het waait ook niet dagelijks, dus kernenergie moet erbij komen om de doelstellingen van 2050 te halen."

Bijdragen
En dus moeten er kerncentrales bij in Nederland. Mogelijk ook in de noordelijke helft van Limburg. "We roepen niet heel hard dat hier die centrale moet komen, maar we staan in heel Nederland voor een enorme opgave. Daar moeten we in Noord-Limburg ook aan bijdragen", zegt Hermans. "Een kleine kerncentrale zou dan een optie kunnen zijn." Waar die centrale dan moet komen, weet Hermans nog niet. "We vinden wel dat het nu onderzocht moet worden. We moeten kijken welke locatie geschikt is en mogelijk is dat hier in Noord-Limburg."

Rolls-Royce
Volgens Hermans vormen de nieuwe centrales amper nog een gevaar, zoals we dat nu bij onder andere Tihange zien. "De wereld heeft niet stilgestaan; er heeft een enorme ontwikkeling plaatsgevonden", weet Hermans. "Rolls Royce is bijvoorbeeld bezig met een mini-kernreactor, die veel goedkoper is, sneller operationeel is en is een stuk veiliger. Die heeft een vermogen vergelijkbaar met 150 windturbines."

Tegengeluid
Aangezien kernenergie een heet hangijzer is, verwacht Hermans wel wat tegenstand, mocht er ooit een centrale in de regio komen. "Er zullen altijd voor- en tegenstanders zijn", geeft ze aan. Kernenergie staat nu weer op de agenda, ook bij de Tweede Kamerverkiezingen. Er zal heus wel wat tegengeluid komen als er een nieuwe centrale gepland wordt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen