Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD-fractievoorzitter wil provinciale belasting

Geplaatst opzondag 30 oktober 2016 - 15:42

Alle volwassen Limburgers zouden provinciale belasting moeten betalen.

Dat voorstel lanceerde Joost van den Akker, fractievoorzitter van de VVD in Provinciale Staten zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

De politicus wil dat in een herziening van het belastingsysteem geregeld wordt dat provincies eigen ingezetenenbelasting kunnen gaan heffen. Alle Limburgers van 18 jaar en ouder zouden volgens hem ongeveer hetzelfde moeten gaan betalen.

Autobelasting
Bij de invoering van de ingezetenenbelasting zouden volgens de VVD-voorman de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting moeten verdwijnen. In dit systeem betaalt elke autobezitter een door de provincie bepaald bedrag bovenop de landelijke motorrijtuigenbelasting. Provincies innen volgens de ANWB in totaal 1,5 miljard euro aan autobelasting; ongeveer 20 procent van hun inkomsten.

Oneerlijk systeem
Van den Akker vindt dat systeem niet eerlijk. Automobilisten betalen immers belasting die niet besteed hoeft te worden aan verkeer. Provincies mogen het geld dat via de opcenten binnenkomt vrij besteden. "De laatste jaren nemen de inkomsten uit de provinciale opcenten toe, maar er wordt minder uitgegeven aan verkeer", zegt Van den Akker. Daarom wil hij dat niet alleen de Limburgse automobilisten, maar alle volwassen Limburgers moeten meebetalen voor het provinciale beleid.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Limburgs Parlement geeft groen licht voor ITEM
Joost van den Akker volgt gedeputeerde Beurskens op
Gouvernement Provinciale Staten Provincie Limburg Provincie Bestuur Maastricht
Geen fundamenteel onderzoek naar toekomst MAA
Gouvernement, provinciehuis, Provincie Limburg (stock)
Provincie wil noodplan voor horeca en toerisme
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen