Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD en SP zien weilanden vol zonnepanelen niet zitten

Geplaatst opmaandag 18 maart 2019 - 6:00

VVD en SP zien niks in het vol zetten van weilanden met zonnepanelen.

Die opmerkelijke rechts-links gelegenheidscoalitie kwam naar voren tijdens het Limburgse verkiezingsdebat van L1 voor de Provinciale Statenverkiezingen. Die worden woensdag gehouden.

Unieke karakter
VVD-lijsttrekker Karin Straus vond dat er veel meer en betere mogelijkheden zijn voor het leggen van zonnepanelen dan op 'kostbare landbouwgrond'. Zij dacht daarbij aan daken van huizen en bedrijven. De SP wees op het unieke karakter van het Limburgs landschap. "We schieten ons doel voorbij als we dat helemaal gaan vol leggen met zonnepanelen. Dan houden we straks geen natuur meer over", aldus lijsttrekker Marc van Caldenberg. Ook hij dacht eerst aan zonnepanelen op daken en pleitte opnieuw voor een provinciaal energiebedrijf. Dat moet leiding gaan geven aan verduurzaming.

Lokaal maatwerk
Lijsttrekker Anne Marie Fischer van 50Plus zag eveneens niks in het verdwijnen van 'hoogwaardige landbouwgrond'. Zij was ook voorstander van zonnepanelen op platte daken en fabriekshallen 'omdat dat daar ook eerder kan'. Fischer had geen probleem met zonneweides als daar draagvlak voor is. Ook voor Lokaal-Limburg was draagvlak het criterium. "Lokaal maatwerk", zo vatte lijsttrekker Raimond Franssen de lijn van zijn partij samen.

Laatste optie
Voor de ChristenUnie zijn weilanden met zonnepanelen 'echt de laatste optie, eerst de daken'. Maar lijsttrekker Francis van der Mooren onderstreepte wel het grote belang dat haar partij hecht aan de overgang naar duurzame energie, inclusief zonnepanelen. Ook de Partij voor de Dieren ziet 'bij voorkeur liever geen zonnepanelen op landbouwgrond en ieder geval nooit in de natuur'. Lijsttrekker Pascale Plusquin wilde zonneweides wel niet helemaal uitsluiten. "Maar eerst op daken van huizen en fabriekshallen."

Lees ook: Kijk terug: Het Limburgse lijsttrekkersdebat

Realistisch plan
Meest positief over zonneweides waren D66, PvdA, GroenLinks en ook het CDA. D66-gedeputeerde en lijsttrekker Hans Teunissen noemde ze 'ronduit noodzakelijk', omdat de ruimte om alleen elders zonnepanelen te realiseren te beperkt zou zijn. De PvdA sprak zich uit voor een 'realistisch plan' waar zonneweides kunnen worden aangelegd. "En dat kan soms in weilanden zijn. Met alleen zonnepanelen op daken halen we onze doelstelling niet", aldus gedeputeerde en lijsttrekker Eric Geurts.

Goedkope leningen
GroenLinks-voorman Pepijn Baneke stelde dat zonnepanelen maar een deel van de oplossing zijn. "We moeten ook energie besparen. Maar als het nodig is, moeten zonneweides kunnen." CDA-gedeputeerde en lijsttrekker Ger Koopmans zag in de zonnepanelen in weilanden ook een 'verdienmodel' voor de boeren. "Er moet wel met de buurt over gesproken worden. Maar ik zie het niet alleen negatief. Het biedt ook kansen", zo stelde Koopmans. Hij wil ook dat alle bedrijven die zich op Greenport Venlo willen vestigen verplicht worden zonnepanelen op hun gebouwen aan te leggen. "En ook met goedkope leningen voor particulieren die hun huis willen verduurzamen moeten we doorgaan", betoogde hij.

Klimaathysterici
PVV-lijsttrekker Robert Housmans benadrukte dat hij het een illusie vindt te denken dat zonne- en windenergie een alternatief zijn voor fossiele energie. Hij vertrouwde meer op de ontwikkeling van vernieuwende technieken. DENK-lijsttrekker Selami Coskun brak een lans voor wat hij noemde een realistisch beleid. "DENK staat niet aan de zijde van de klimaathysterici maar ook niet aan die van de klimaatontkenners", aldus Coskun. Hij is voorstander van een internationale aanpak, zeker voor een grensprovincie als Limburg.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen