Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD en SP zien weilanden vol zonnepanelen niet zitten

Geplaatst opmaandag 18 maart 2019 - 6:00

VVD en SP zien niks in het vol zetten van weilanden met zonnepanelen.

Die opmerkelijke rechts-links gelegenheidscoalitie kwam naar voren tijdens het Limburgse verkiezingsdebat van L1 voor de Provinciale Statenverkiezingen. Die worden woensdag gehouden.

Unieke karakter
VVD-lijsttrekker Karin Straus vond dat er veel meer en betere mogelijkheden zijn voor het leggen van zonnepanelen dan op 'kostbare landbouwgrond'. Zij dacht daarbij aan daken van huizen en bedrijven. De SP wees op het unieke karakter van het Limburgs landschap. "We schieten ons doel voorbij als we dat helemaal gaan vol leggen met zonnepanelen. Dan houden we straks geen natuur meer over", aldus lijsttrekker Marc van Caldenberg. Ook hij dacht eerst aan zonnepanelen op daken en pleitte opnieuw voor een provinciaal energiebedrijf. Dat moet leiding gaan geven aan verduurzaming.

Lokaal maatwerk
Lijsttrekker Anne Marie Fischer van 50Plus zag eveneens niks in het verdwijnen van 'hoogwaardige landbouwgrond'. Zij was ook voorstander van zonnepanelen op platte daken en fabriekshallen 'omdat dat daar ook eerder kan'. Fischer had geen probleem met zonneweides als daar draagvlak voor is. Ook voor Lokaal-Limburg was draagvlak het criterium. "Lokaal maatwerk", zo vatte lijsttrekker Raimond Franssen de lijn van zijn partij samen.

Laatste optie
Voor de ChristenUnie zijn weilanden met zonnepanelen 'echt de laatste optie, eerst de daken'. Maar lijsttrekker Francis van der Mooren onderstreepte wel het grote belang dat haar partij hecht aan de overgang naar duurzame energie, inclusief zonnepanelen. Ook de Partij voor de Dieren ziet 'bij voorkeur liever geen zonnepanelen op landbouwgrond en ieder geval nooit in de natuur'. Lijsttrekker Pascale Plusquin wilde zonneweides wel niet helemaal uitsluiten. "Maar eerst op daken van huizen en fabriekshallen."

Lees ook: Kijk terug: Het Limburgse lijsttrekkersdebat

Realistisch plan
Meest positief over zonneweides waren D66, PvdA, GroenLinks en ook het CDA. D66-gedeputeerde en lijsttrekker Hans Teunissen noemde ze 'ronduit noodzakelijk', omdat de ruimte om alleen elders zonnepanelen te realiseren te beperkt zou zijn. De PvdA sprak zich uit voor een 'realistisch plan' waar zonneweides kunnen worden aangelegd. "En dat kan soms in weilanden zijn. Met alleen zonnepanelen op daken halen we onze doelstelling niet", aldus gedeputeerde en lijsttrekker Eric Geurts.

Goedkope leningen
GroenLinks-voorman Pepijn Baneke stelde dat zonnepanelen maar een deel van de oplossing zijn. "We moeten ook energie besparen. Maar als het nodig is, moeten zonneweides kunnen." CDA-gedeputeerde en lijsttrekker Ger Koopmans zag in de zonnepanelen in weilanden ook een 'verdienmodel' voor de boeren. "Er moet wel met de buurt over gesproken worden. Maar ik zie het niet alleen negatief. Het biedt ook kansen", zo stelde Koopmans. Hij wil ook dat alle bedrijven die zich op Greenport Venlo willen vestigen verplicht worden zonnepanelen op hun gebouwen aan te leggen. "En ook met goedkope leningen voor particulieren die hun huis willen verduurzamen moeten we doorgaan", betoogde hij.

Klimaathysterici
PVV-lijsttrekker Robert Housmans benadrukte dat hij het een illusie vindt te denken dat zonne- en windenergie een alternatief zijn voor fossiele energie. Hij vertrouwde meer op de ontwikkeling van vernieuwende technieken. DENK-lijsttrekker Selami Coskun brak een lans voor wat hij noemde een realistisch beleid. "DENK staat niet aan de zijde van de klimaathysterici maar ook niet aan die van de klimaatontkenners", aldus Coskun. Hij is voorstander van een internationale aanpak, zeker voor een grensprovincie als Limburg.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen