Overslaan en naar de inhoud gaan

Vuurwerkverbod maar amper agenten om te handhaven

Geplaatst opdinsdag 27 oktober 2020 - 17:25

Mook en Middelaar wil niet wachten op een landelijke richtlijn voor een vuurwerkverbod. De Gelderse buurgemeenten hebben de knoop al doorgehakt en het college in het Mookse gemeentehuis wil daarom niet achterblijven.

Ook al heeft de gemeente nauwelijks capaciteit om een vuurwerkverbod te handhaven.

Waterbed-effect
Volgens burgemeester Willem Gradissen was de keuze snel gemaakt na een dringend politieadvies. “We dreigen hier in een enclave te komen nu buurgemeenten Heumen, Nijmegen, Gennep al zijn overgegaan tot een vuurwerkverbod en ook Berg en Dal dat overweegt. We vrezen een waterbed-effect waarbij de jeugd uit al die gemeenten lekker in Mook en Middelaar komt knallen”, zegt de burgemeester.

Lappendeken
Liever had Gradissen gewacht op een landelijke richtlijn. Een lappendeken van gemeenten met verschillende regels ziet hij niet zitten. Maar juist omdat buurgemeenten hier niet op gewacht hebben, kan Mook en Middelaar niet achterblijven. Het voorstel van het college wordt binnenkort behandeld door de gemeenteraad.

Onvoldoende politie
Of het verbod stand houdt in de praktijk valt te bezien. Mook en Middelaar deelt een politiekorps met de andere Noord-Limburgse gemeenten Gennep, Bergen en Venray. De capaciteit van dat korps is al onvoldoende om alle zaken op te pakken die aandacht vragen. Bovendien zorgt corona mogelijk nog voor extra inzet. "Het is een opeenstapeling van zaken die we moeten meenemen. Dat maakt de verdeling van de politie-inzet extra complex maar niet onmogelijk”, zegt de Venrayse burgemeester Luc Winants.

Uitstel vanwege corona?
Corona wordt door tegenstanders van een vuurwerkverbod ook aangevoerd als reden voor uitstel van zo’n rigoureuze maatregel. Juist omdat er al veel verboden is. Of dat nog een rol gaat spelen bij het besluit van de Mookse gemeenteraad om over te gaan tot een definitief verbod valt te bezien.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen