Overslaan en naar de inhoud gaan

Vuurwerk kopen over de grens: wat mag wél en niet?

Geplaatst opvrijdag 28 december 2018 - 16:07

De vuurwerkverkoop in Limburg is weer begonnen. Ook in Duitsland en België mogen de knallers en siervuurwerk weer over de toonbank gaan. Veel Limburgers trekken daar naartoe vanwege minder strenge eisen. Maar mag je wel vuurwerk in Duitsland en België kopen?

In het Duitse Ubach-Palenberg, net over de grens bij Landgraaf, lopen de Limburgse kopers af en aan bij Rohan Vuurwerk.

Nederlandstalige gebruiksaanwijzing
De potten en strijkers gaan als zoete broodjes over de toonbank. "Allemaal legaal", zegt Nederlandse eigenaar Ben Rohan. "Dat zie je aan de verpakking. Daar staat niet alleen de Duitse gebruiksaanwijzing maar ook een Nederlandstalige. Dat is een vereiste."

Video: L1

Vuurwerkramp
Rohan had eerst een bedrijf in Nederland. Maar na jaren afwezigheid, is hij nu begonnen met vuurwerkverkoop voor particulieren in Duitsland. "Dat heeft allemaal te maken met de regels", verklaart hij. "In Nederland zijn die veel strenger. Sinds de vuurwerkramp in Enschede zijn die verzwaard."

Bunker
Zo moet al het vuurwerk in ons land zijn opgeslagen in een bunker met brandmeldsystemen en sprinklerinstallaties. Ook is het aantal kilo's aan banden gelegd. "In Duitsland zijn die eisen niet. Daar mag je vuurwerk gewoon in een zeecontainer opslaan, net als vroeger bij ons. Daardoor kunnen we het vuurwerk hier voor een lagere prijs verkopen."

Goedkoper
Niet voor niets dat veel Limburgers kiezen voor Duits vuurwerk. "Alles wordt maar duurder en duurder", zegt een koper. "Het vuurwerk in Duitsland kopen scheelt toch weer. Een goed begin van het nieuwe jaar."

Video: L1

Vrijhandel
Maar is het wel legaal om dit vuurwerk naar Nederland te brengen? "Ook hier geldt dat we vrijhandel hebben", zegt een woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport. "Dus is het legaal om vuurwerk in Duitsland en België te kopen." Maar er zijn wel mitsen en maren, zo laat hij weten.

Simpele vuistregel
"De vuistregel is simpel", zegt de woordvoerder. "Als vuurwerk niet in ons land verkocht wordt, dan mag het niet." De consument moet met verschillende regels rekening houden. Zo mag het vuurwerk niet te zwaar zijn. "Vooral in België zijn de regels op dit gebied minder strikt. Daar moeten de mensen rekening mee houden", aldus de woordvoerder.

Foto: L1

Maximale lading vuurwerk
Ook mag er niet onbeperkt vuurwerk in de auto geladen worden. "Mensen mogen maximaal 25 kilogram vuurwerk mee de grens over nemen. Niet meer." En wat ook nog belangrijk is: het vuurwerk mag alleen zelf worden afgehaald. Via internet bestellen is niet toegestaan.

Geen zondagse verkoop
Ook is de verkoop aan banden gelegd. Dat mag alleen op donderdag 28 december, vrijdag 29 en maandag 31 december. "Zondag mag niet verkocht worden. Dat zijn Europese regels."

18:00 - 02:00 uur
Hoeveel vuurwerk over de Limburgse grens gaat de komende dagen is nog niet bekend. Maar als het eenmaal over de grens is, dan gelden er ook weer regels. Want het mag pas afgestoken worden op Oudjaarsdag vanaf 18.00 uur. Op 1 januari moet om 02:00 uur het laatste rotje en sierwerk zijn afgevuurd. Daarna mag het niet meer.

Doe je het toch? Kinderen riskeren dan een taakstraf. Volwassenen die betrapt worden krijgen een boete van 100 euro.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen