Overslaan en naar de inhoud gaan

Vulkaan actief vlak bij de Limburgse grens

Geplaatst opdonderdag 10 september 2020 - 11:00

Dankzij de metingen van duizenden gps-antennes is aangetoond dat de vulkanische hotspot vlak bij de Limburgse grens nog steeds actief is.

De bodem onder het Duitse Eifelgebergte, het gebied dat grofweg in de driehoek Aachen, Trier en Koblenz ligt, komt jaarlijks met ongeveer een millimeter omhoog. Dat stellen wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Journal International.

Inactief
"De meeste wetenschappers gingen ervan uit dat de vulkanische activiteit in de Eifel tot het verleden behoorde", vertelt Corné Kreemer, hoogleraar geodesie van de University of Nevada (Reno, VS) en hoofdauteur van het wetenschappelijke artikel. "Maar als je de punten met elkaar verbindt, lijkt het erop dat er iets broeit onder het hart van Noordwest-Europa."

Onderzoek
Voor het onderzoek van de University of Nevada en de University of California is de data van duizenden gps-antennes in Europa onderzocht. Daaruit bleek dat de bodem in en rond de Eifel zowel horizontaal als verticaal beweegt.

"Het Eifelgebied is de enige regio in het onderzoek waar de grondbewegingen significant groter zijn dan verwacht", voegt Kreemer toe. "Een stijgende pluim zou de waargenomen patronen en de snelheid van de bodembewegingen kunnen verklaren."

Limburg
De meeste beweging van de bodem werd grofweg rond Nürburg gemeten. Maar de bewegingen strekken zich uit tot Luxemburg, Oost-België en Limburg. In Zuid-Limburg beweegt de bodem zo'n 0,75 tot 1 millimeter per jaar. In Midden-Limburg zwakt dit af naar zo'n 0,25 tot 0,75 millimeter per jaar, blijkt uit de data.

Aardbeving
Dit betekent volgens de wetenschapper niet dat er direct een groot risico is op een uitbarsting of aardbeving. "Maar we houden het gebied wel in de gaten om mogelijke risico's in kaart te brengen."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen