Overslaan en naar de inhoud gaan

Vulkaan actief vlak bij de Limburgse grens

Geplaatst opdonderdag 10 september 2020 - 11:00

Dankzij de metingen van duizenden gps-antennes is aangetoond dat de vulkanische hotspot vlak bij de Limburgse grens nog steeds actief is.

De bodem onder het Duitse Eifelgebergte, het gebied dat grofweg in de driehoek Aachen, Trier en Koblenz ligt, komt jaarlijks met ongeveer een millimeter omhoog. Dat stellen wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Journal International.

Inactief
"De meeste wetenschappers gingen ervan uit dat de vulkanische activiteit in de Eifel tot het verleden behoorde", vertelt Corné Kreemer, hoogleraar geodesie van de University of Nevada (Reno, VS) en hoofdauteur van het wetenschappelijke artikel. "Maar als je de punten met elkaar verbindt, lijkt het erop dat er iets broeit onder het hart van Noordwest-Europa."

Onderzoek
Voor het onderzoek van de University of Nevada en de University of California is de data van duizenden gps-antennes in Europa onderzocht. Daaruit bleek dat de bodem in en rond de Eifel zowel horizontaal als verticaal beweegt.

"Het Eifelgebied is de enige regio in het onderzoek waar de grondbewegingen significant groter zijn dan verwacht", voegt Kreemer toe. "Een stijgende pluim zou de waargenomen patronen en de snelheid van de bodembewegingen kunnen verklaren."

Limburg
De meeste beweging van de bodem werd grofweg rond Nürburg gemeten. Maar de bewegingen strekken zich uit tot Luxemburg, Oost-België en Limburg. In Zuid-Limburg beweegt de bodem zo'n 0,75 tot 1 millimeter per jaar. In Midden-Limburg zwakt dit af naar zo'n 0,25 tot 0,75 millimeter per jaar, blijkt uit de data.

Aardbeving
Dit betekent volgens de wetenschapper niet dat er direct een groot risico is op een uitbarsting of aardbeving. "Maar we houden het gebied wel in de gaten om mogelijke risico's in kaart te brengen."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen