Overslaan en naar de inhoud gaan

Vuilste lucht in Nederweert, Heuvelland het schoonste

Geplaatst opwoensdag 8 januari 2020 - 11:48

De schoonste lucht van Limburg vind je in Gulpen-Wittem. In Nederweert zorgt fijnstof intussen voor een beroerde luchtkwaliteit.

Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over 2018.

Stikstof en fijnstof
Het RIVM analyseerde de stikstof- en fijnstofconcentratie per gemeente. Daaruit blijkt hoe vervuild de lucht is. Een te hoge concentratie kan schadelijk zijn en tot luchtwegklachten leiden. De stoffen komen vooral vrij door verkeer.

Heuvelland
Voor beide gassen geldt dat de waarde in Gulpen-Wittem de laagste in de provincie is. Ook in andere Heuvellandgemeenten, zoals Vaals, Eijsden-Margraten en Voerendaal, blijkt de lucht relatief schoon. "Dat komt door een samenspel van factoren", zegt Joost Wesseling, woordvoerder luchtkwaliteit bij het RIVM, over de Zuid-Limburgse heuvels tegen L1. "Daar zijn simpelweg minder vervuilende bronnen dan in andere gebieden."

Droogte
Volgens het RIVM is de stijging van de concentratie fijnstof deels te verklaren door het weer in 2018. Door een combinatie van droogte met een matige oostenwind nam de concentratie gemiddeld toe.

Nederweert
Nederweert is een negatieve uitschieter wat betreft fijnstofuitstoot. "Daar is veel veehouderij in een relatief klein gebied", legt de RIVM-woordvoerder uit. "En er is veel uitstoot op lage hoogte. Als fijnstof via een schoorsteen wordt uitgestoten, merk je daar op lage hoogte minder van."

Grenswaarden
De gemiddelde waarde in Nederweert, 21,4 µg/m3, overschrijdt de advieswaarde (20 µg/m3) van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De wettelijke grenswaarde van 40 µg/m3 komt nog niet in het geding. Daarnaast mag niet meer dan 35 keer per jaar een etmaalgemiddelde grenswaarde van 50 µg/m3 overschreden worden. Dat wil op specifieke dagen nog wel eens voorkomen in de omgeving van veehouderijen, geeft het RIVM aan.

Wet
Burgers die zich zorgen maken, kunnen volgens het RIVM een vinger aan de pols houden. "Je kunt het bevoegd gezag, meestal de gemeente, erop aanspreken dat ze de grenswaarden moeten respecteren. Dat staat in de wet. Het bevoegd gezag zal bij nieuwe projecten moeten aantonen dat ze de grenswaarden niet overschrijden."

Lees ook: Hoogste concentratie smog in Heerlen door vuurwerk en mist

Jaarwisseling
Tijdens de jaarwisseling komt extra veel fijnstof vrij door het afsteken van vuurwerk. Onlangs bleek dat toen de hoogste concentratie fijnstof van het land in Heerlen werd gemeten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen