Overslaan en naar de inhoud gaan

Vuilste lucht in Nederweert, Heuvelland het schoonste

Geplaatst opwoensdag 8 januari 2020 - 11:48

De schoonste lucht van Limburg vind je in Gulpen-Wittem. In Nederweert zorgt fijnstof intussen voor een beroerde luchtkwaliteit.

Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over 2018.

Stikstof en fijnstof
Het RIVM analyseerde de stikstof- en fijnstofconcentratie per gemeente. Daaruit blijkt hoe vervuild de lucht is. Een te hoge concentratie kan schadelijk zijn en tot luchtwegklachten leiden. De stoffen komen vooral vrij door verkeer.

Heuvelland
Voor beide gassen geldt dat de waarde in Gulpen-Wittem de laagste in de provincie is. Ook in andere Heuvellandgemeenten, zoals Vaals, Eijsden-Margraten en Voerendaal, blijkt de lucht relatief schoon. "Dat komt door een samenspel van factoren", zegt Joost Wesseling, woordvoerder luchtkwaliteit bij het RIVM, over de Zuid-Limburgse heuvels tegen L1. "Daar zijn simpelweg minder vervuilende bronnen dan in andere gebieden."

Droogte
Volgens het RIVM is de stijging van de concentratie fijnstof deels te verklaren door het weer in 2018. Door een combinatie van droogte met een matige oostenwind nam de concentratie gemiddeld toe.

Nederweert
Nederweert is een negatieve uitschieter wat betreft fijnstofuitstoot. "Daar is veel veehouderij in een relatief klein gebied", legt de RIVM-woordvoerder uit. "En er is veel uitstoot op lage hoogte. Als fijnstof via een schoorsteen wordt uitgestoten, merk je daar op lage hoogte minder van."

Grenswaarden
De gemiddelde waarde in Nederweert, 21,4 µg/m3, overschrijdt de advieswaarde (20 µg/m3) van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De wettelijke grenswaarde van 40 µg/m3 komt nog niet in het geding. Daarnaast mag niet meer dan 35 keer per jaar een etmaalgemiddelde grenswaarde van 50 µg/m3 overschreden worden. Dat wil op specifieke dagen nog wel eens voorkomen in de omgeving van veehouderijen, geeft het RIVM aan.

Wet
Burgers die zich zorgen maken, kunnen volgens het RIVM een vinger aan de pols houden. "Je kunt het bevoegd gezag, meestal de gemeente, erop aanspreken dat ze de grenswaarden moeten respecteren. Dat staat in de wet. Het bevoegd gezag zal bij nieuwe projecten moeten aantonen dat ze de grenswaarden niet overschrijden."

Lees ook: Hoogste concentratie smog in Heerlen door vuurwerk en mist

Jaarwisseling
Tijdens de jaarwisseling komt extra veel fijnstof vrij door het afsteken van vuurwerk. Onlangs bleek dat toen de hoogste concentratie fijnstof van het land in Heerlen werd gemeten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen