Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vrouwen hielpen Rotterdammers bij brute overval in Holtum'

Geplaatst opzondag 25 juli 2021 - 7:30

Twee vrouwen uit Hoensbroek die onlangs zijn gearresteerd, worden ervan verdacht dat zij twee Rotterdamse mannen hebben geholpen bij een woningoverval in Holtum.

Dat blijkt uit informatie die in handen is van L1. De rechter bepaalde vrijdag dat de vrouwen nog zeker twee weken in voorarrest blijven.

Lees ook: Opnieuw twee arrestaties voor gewelddadige woningoverval

Twee overvallers
Op 2 maart werd een 53-jarige man overvallen in zijn woning aan de Voss van Holtumstraat. In die woning was op dat moment ook een vrouw aanwezig. Zij kwamen oog in oog te staan met twee overvallers. "Ik zag een schim langs het raam lopen en nog net de garagedeur dichtgaan. Toen ik ging kijken, stonden er plotseling twee mannen binnen", zei het mannelijke slachtoffer in Opsporing Verzocht.

Video L1

'Maak je kapot'
De bewoner kreeg klappen. "Ik werd bedreigd: 'Ik maak je kapot, ik schiet je kapot.' werd geroepen. Toen zag ik plots dat de tweede dader met een band aan kwam lopen om me te knevelen. Toen wist ik van: dit gaat fout", zo vertelde hij in de Opsporing Verzocht-uitzending. Uiteindelijk wist de man te ontkomen en zijn belagers de woning uit te jagen.

Lees ook: Van wie is deze auto die gebruikt is bij overval in Holtum?

De bewuste uitzending van Opsporing Verzocht was op 6 juli. Precies een week later arresteerde de politie twee Rotterdammers. Deze week werden daar de twee vrouwelijke verdachten uit Hoensbroek aan toegevoegd.

Woningoverval Voss van Holtumstraat Holtum nr 2 (02 mrt 2021)
Foto: AS Media

Camera's uitgeschakeld
Eén van de vrouwelijke verdachten is de vrouw die tijdens de overval al in de woning aanwezig was. Zij is een bekende van het slachtoffer en schakelde volgens justitie het camerasysteem van de woning uit. De andere vrouw zou de overvallers hebben getipt. Dat contact zou via de vriendin van één van die Rotterdammers zijn verlopen.

Eerdere overval
Het idee zou zijn geweest om een flinke financiële slag te slaan; het slachtoffer is horecaondernemer en de overvallers hoopten dat hij grote geldbedragen in huis bewaarde. Dat deed de Holtummer echter niet meer na een eerdere overval op zijn woning. De 'buit' van de woningoverval op 2 maart bedroeg daarom niet meer dan 150 euro.

Onnozel plan
Volgens advocaat Peer Szymkowiak had zijn cliënte niets met de overval van doen. Hij staat de vrouw bij die al in de woning was. "Zij was eerder die dag alleen in het huis en er waren problemen met internet. Toen ze bezig was met het vinden van een oplossing, zag ze dat ook het beeld van de camera's haperde. Ze heeft vervolgens het camerasysteem uitgezet, per ongeluk."

Volgens Szymkowiak is de vrouw ook slachtoffer. "Ze heeft zelfs met de overvallers gevochten, is tegen de muur geduwd en op de grond gegooid. Daarnaast wist ze dat er overal camera's hingen, dat het dus gefilmd zou worden als ze het camerasysteem zou uitzetten, en dat er geen grote geldbedragen in de woning lagen. Als ze onderdeel zou zijn van dit plan, dan zou het wel een erg onnozel plan zijn."

Geen bewijs
Bas Janssen, advocaat van de andere vrouw, kijkt er vreemd van op dat het voorarrest van zijn cliënte is verlengd. "Het lijkt er inderdaad op dat justitie denkt dat zij de mannen heeft getipt, dat ze op de uitkijk heeft gestaan, maar daar is geen bewijs voor. Bij deze stand van zaken zie ik niet in waarom ze langer vast moet blijven zitten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen