Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Vrouwen gaan fractie CDA in Provinciale Staten domineren

Geplaatst opvrijdag 22 maart 2019 - 21:16

De toekomstige fractie van het CDA in het Limburgs Parlement telt meer vrouwen dan mannen.

Als gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus, zoals verwacht, ook deel gaan uitmaken van het nieuwe provinciebestuur, telt de CDA-fractie vanaf dan vijf vrouwen en vier mannen.

Buiten de boot
Opvallend is verder dat CDA-statenlid Max Ruiters uit Kerkrade buiten de boot is gevallen in de nieuwe fractie van zijn partij. Ruiters stond op de zesde plaats van de kandidatenlijst in Zuid-Limburg, maar hij behaalde niet genoeg stemmen om met voorkeur te worden gekozen. Andere kandidaten gaan hem daarom voorbij. Ruiters zat sinds 2015 in het Limburgs Parlement. In een reactie op Facebook laat hij weten 'stevig te balen, maar de kiezer heeft gesproken. Nu met opgeheven hoofd verder.'

Zeven
In totaal zijn zeven van de negen CDA-statenleden met voorkeur gekozen. Behalve de gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus gaat het om fractievoorzitter Mariska Werry (Simpelveld) en de zittende statenleden Rudy Tegels (Sevenum) en Johan Geraats (Baexem).

Vijfde periode
Geert Frische (Maasbracht) haalde het ook op voorkeurstemmen. Hij zit sinds 2003 in het Limburgs Parlement en begint dus aan zijn vijfde periode. Frische is ook wethouder in Echt-Susteren. Hij wordt het langst zittende statenlid. Oud-wethouder Marlou Absil van Peel en Maas behaalde haar zetel ook op eigen kracht. Verder zijn Wouter IJpelaar uit Sittard en oud-wethouder van Maastricht Mirjam Depondt nog voor het CDA gekozen.

Meerderheid
Als Koopmans en Mackus opnieuw gedeputeerde worden, dan worden hun plaatsen ingenomen door Emma Palmen uit Oostrum en oud-statenlid en oud-wethouder van Gennep Ingrid Voncken. Vanaf dat moment bestaat de CDA-fractie dus in meerderheid uit vrouwen.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen