Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Vrouwen gaan fractie CDA in Provinciale Staten domineren

Geplaatst opvrijdag 22 maart 2019 - 21:16

De toekomstige fractie van het CDA in het Limburgs Parlement telt meer vrouwen dan mannen.

Als gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus, zoals verwacht, ook deel gaan uitmaken van het nieuwe provinciebestuur, telt de CDA-fractie vanaf dan vijf vrouwen en vier mannen.

Buiten de boot
Opvallend is verder dat CDA-statenlid Max Ruiters uit Kerkrade buiten de boot is gevallen in de nieuwe fractie van zijn partij. Ruiters stond op de zesde plaats van de kandidatenlijst in Zuid-Limburg, maar hij behaalde niet genoeg stemmen om met voorkeur te worden gekozen. Andere kandidaten gaan hem daarom voorbij. Ruiters zat sinds 2015 in het Limburgs Parlement. In een reactie op Facebook laat hij weten 'stevig te balen, maar de kiezer heeft gesproken. Nu met opgeheven hoofd verder.'

Zeven
In totaal zijn zeven van de negen CDA-statenleden met voorkeur gekozen. Behalve de gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus gaat het om fractievoorzitter Mariska Werry (Simpelveld) en de zittende statenleden Rudy Tegels (Sevenum) en Johan Geraats (Baexem).

Vijfde periode
Geert Frische (Maasbracht) haalde het ook op voorkeurstemmen. Hij zit sinds 2003 in het Limburgs Parlement en begint dus aan zijn vijfde periode. Frische is ook wethouder in Echt-Susteren. Hij wordt het langst zittende statenlid. Oud-wethouder Marlou Absil van Peel en Maas behaalde haar zetel ook op eigen kracht. Verder zijn Wouter IJpelaar uit Sittard en oud-wethouder van Maastricht Mirjam Depondt nog voor het CDA gekozen.

Meerderheid
Als Koopmans en Mackus opnieuw gedeputeerde worden, dan worden hun plaatsen ingenomen door Emma Palmen uit Oostrum en oud-statenlid en oud-wethouder van Gennep Ingrid Voncken. Vanaf dat moment bestaat de CDA-fractie dus in meerderheid uit vrouwen.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen