Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouwelijke gevangene krijgt vijftig euro voor gebroken hart

Geplaatst opdinsdag 9 februari 2021 - 6:30

Een voormalig gevangene van de bajes in Ter Peel heeft een tegemoetkoming van vijftig euro gekregen, omdat haar geregistreerd partnerschap-ceremonie onnodig lang werd uitgesteld door de gevangenisdirectie.

Het bleek een doekje voor het bloeden; haar relatie overleefde het lange wachten niet.

Gevangenisliefde
De vrouw deed al in september 2019 het verzoek om een geregistreerd partnerschap aan te gaan met een man die ook in de gevangenis zat. Haar geliefde zat destijds in de Sittardse bajes. De vraag was niet óf ze het partnerschap mocht aangaan, maar of de vrouw daar verlof voor kreeg. Een geregistreerd partnerschap staat immers wettelijk gelijk aan het huwelijk.

In bijzondere persoonlijke gevallen komt een gedetineerde in aanmerking voor verlof. Een huwelijk, of in dit geval een geregistreerd partnerschap, kan zo'n uitzondering zijn.

Onnodige vertraging
Nu wilden de geliefden geen grote ceremonie buiten de gevangenismuren, maar een kleine bijeenkomst in een van de twee gevangenissen. Het verzoek werd pas in februari 2020 in behandeling genomen. De vrouwelijke gevangene diende een klacht in over de gang van zaken en vond gehoor bij de beklagrechter. Die oordeelde dat de gevangenisdirectie onnodig veel tijd had genomen.

Gebroken hart
De situatie is inmiddels niet meer te herstellen voor de leiding van Ter Peel; de vrouw zit inmiddels in een andere gevangenis en de relatie is verbroken. 'Nu de gevolgen van het niet, of te laat, nemen van een beslissing niet meer ongedaan kunnen worden gemaakt, komt klaagster een tegemoetkoming toe van vijftig euro', schrijft de beklagrechter.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen