Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouw vertelt bij sluiting kerk over misbruik door pastoor

Geplaatst opzaterdag 14 januari 2017 - 17:22

Ongepast of niet? Bij de sluitingsdienst van een kerk in Maastricht heeft een vrouw zaterdagmiddag verteld hoe ze als kind door de toenmalige pastoor is misbruikt.

Met een speciale viering werd de Don Bosco-kerk in de wijk Heugemerveld onttrokken aan de eredienst. Er werd niet alleen stilgestaan bij hoogtepunten, maar ook bij een gitzwarte bladzijde in de parochiehistorie: seksueel misbruik.

Misbruikt
Amper negen jaar was Brigitte Kicken toen ze eind jaren zestig voor het eerst seksueel misbruikt werd door de toenmalige pastoor van Heugemerveld. De pastoor vergreep zich jaren aan het meisje. Ze worstelt nog steeds met die afschuwelijk gebeurtenissen, vertelde ze aan honderden parochianen die de allerlaatste eucharistieviering bijwoonden in de Don Boscokerk.

Melden
Kicken moedigde mensen die iets soortgelijks meegemaakt hebben aan om voor zichzelf op te komen en zich te melden. Ze kreeg een minutenlange ovatie. Maar niet iedereen was blij met de toespraak van Kicken.

Ongepast
Het kerkkoor en enkele parochianen boycotten het eerste deel van de viering. "Dit is ongepast. Dit had een feestelijk afscheid moeten worden. Je moet de parochianen tijdens zo’n afscheidsdienst niet met zoiets verschrikkelijks confronteren", zegt koorlid Marga Franssen.

Lees meer hierover in De Limburger van maandag.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Opperrabijn: 'Paniek zaaien of kop in zand steken'
Misbruik binnen de RK Kerk
Misbruikmeldpunt kerk moet tot 1 mei open blijven
Misbruik binnen de RK Kerk
Meldpunt misbruik kerk blijft open
Rel rond subsidie van vereniging misbruikslachtoffers
Overzicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
L1 begint met een nieuw sportprogramma: AvondGasten Sport

Vanaf maandag 5 oktober ontvangt presentator Bas van Mulken wekelijks gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen