Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouw uit Limbricht in hongerstaking voor uitkering

Geplaatst opzaterdag 13 december 2014 - 8:00

Elisa Castro uit Limbricht is sinds 5 december in hongerstaking omdat ze ‘ziek is geworden van de manier waarop de gemeente de wetten hanteert’.

De geboren Chileense heeft een voorlopige voorziening aangevraagd bij de bestuursrechter om de beslissing van de gemeente Sittard-Geleen, het stopzetten van de uitkering en het terugbetalen van de 10.000 euro die zij in die periode ontving, te schorsen.

Twee bankrekeningen in Chili
Castro heeft in juni 2013 een uitkering aangevraagd. In februari van dit jaar werd haar uitkering stopgezet. "De enige reden waarom de uitkering van mijn cliënt is stopgezet is het feit dat ze twee bankrekeningen in haar geboorteland Chili had", zegt advocaat Bianca Dautzenberg- Dieteren.

Volgens de raadsvrouw heeft haar cliënt aan kunnen tonen dat er op één rekening geen geld stond, maar was dit bij de andere rekening, die beveiligd was, niet direct aantoonbaar. "De gemeente wilde bankafschriften zien om te toetsen of mijn cliënt vermogen had. Ze heeft vervolgens haar zuster gemachtigd om deze rekening op te halen.We hebben aangetoond dat er sinds 2012 geen mutaties meer hebben plaatsgevonden op deze rekening en dat deze inmiddels ook is opgeheven", zegt de raadsvrouw.

Zorgen over gezondheid
Elisa Castro heeft laten weten zeker tot de na uitspraak van de voorzieningenrechter nog in hongerstaking te blijven. Raadsvrouw Dautzenberg- Dieteren maakt zich dan ook zorgen over de gezondheid van haar cliënt en overweegt een huisarts in te schakelen.

Een woordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen laat weten dat de gemeente niet inhoudelijk te reageert op individuele casussen. "Daarnaast is de zaak onder de rechter en wachten we de uitspraak af. Uitkeringsaanvragen worden door onze dienst Sociale Zaken zorgvuldig beoordeeld aan de hand van verschillende criteria."

Niet mee eens?
De zegsman benadrukt dat daarbij de wettelijke regelingen worden gevolgd die bepalen aan welke regels uitkeringsgerechtigden moeten voldoen. "Als cliënten van mening zijn dat de wettelijke regelingen niet voldoen, dan moeten zij zich wenden tot de instanties die deze regels opstellen."

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Tralies gevangenis cel
Vrouw Limbricht blijft in hongerstaking
Ex-bestuurder Vitaal Wonen houdt zijn mond
Vitaal Wonen Limbricht
Gevangenisstraf voor fraude bij woningstichting
Verduistering, diefstal, witte boorden criminaliteit, fraude, stock
OM: directeuren stalen tonnen van woningstichting
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen