Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouw stak vriend neer na cocaïneruzie: 'Heftige relatie'

Geplaatst opwoensdag 13 januari 2021 - 16:05

Tegen een 32-jarige vrouw uit Sittard is woensdag voor de rechtbank in Maastricht een grotendeels voorwaardelijke celstraf geëist voor het neersteken van haar ex-vriend. Ze zou mishandeld en bedreigd zijn door de ex, maar deed nooit aangifte.

Mariëlle S. stak haar ex-vriend op 1 juni neer in haar woning in de Putstraat in Sittard. De twee hadden die dag ruzie over het laatste restje cocaïne dat in huis lag. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) stak de vrouw hem met een scherp mes in zijn rug terwijl haar ex gebukt op de grond zat.

Ambulance
Hij wist uiteindelijk weg te komen, maar kwam niet verder dan het trottoir aan de overkant van de straat. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en het slachtoffer werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Lees ook: Man gewond bij steekpartij Sittard, vrouw aangehouden

Poging tot doodslag
Volgens het OM heeft S. zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag. Justitie eist twee jaar celstraf waarvan 629 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. "Dit was geen ongeluk en ook geen zelfverdediging. Zij was boos. Het slachtoffer heeft een klaplong opgelopen en had daardoor kunnen te komen overlijden", zegt officier van justitie Jenet Silvrants woensdag in de rechtbank.

Heftige relatie
De verdachte en het slachtoffer hadden een turbulente relatie met elkaar. S. zou naar eigen zeggen bedreigd, mishandeld, gewurgd en verkracht zijn door de man die ze neerstak. "Ik was bang en werd onder druk gezet", vertelt ze snikkend. Opvallend is wel dat ze hier nooit aangifte van heeft gedaan.

Phil Boonen, de advocaat van het slachtoffer, laat weten dat zijn cliënt zich niet herkent in de beschuldigingen. Wel erkent hij dat het een heftige relatie was. "Daarom is een langdurige celstraf niet nodig. Zij heeft eerder hulp nodig", aldus Boonen.

Lees ook: Relatieconflict aanleiding steekpartij Sittard

Noodweer
Volgens de raadsman van S., Raimon Maessen, is er geen sprake van opzet op de dood. Volgens de advocaat moet de rechtbank beoordelen of de verdachte op dat moment dodelijk letsel zou kunnen toebrengen bij haar ex-vriend. "Het dossier bevat geen foto's van de wond. Over de diepte van de wond is niets duidelijk geworden en een operatie was niet noodzakelijk."

Maessen beroept zich ten aanzien van de poging tot zware mishandeling op het noodweer van zijn cliënte vanwege de stelselmatige mishandelingen, gedwongen seks en wurging. "S. was doodsbang en voelde zich weerloos en machteloos bij haar ex-vriend op momenten dat zijn humeur omsloeg." Justitie zegt dat er geen sprake is geweest van noodweer. "Hij zat met zijn rug naar haar toe en viel haar niet aan", aldus Silvrants.

Lees ook: Sittardse steekpartij na 'zware periode in privésfeer'

Geen cel, eerder hulp
Sinds vorige week vrijdag is S. opgenomen in een geestelijke gezondheidszorginstelling. "Mijn cliënte gaf zelf aan hulp te willen en die hulp is er nu", zegt de raadsman. Ook het OM vindt dat de verdachte als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden gezien en dat hulp belangrijk is.

De uitspraak volgt over twee weken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen