Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouw stak vriend neer na cocaïneruzie: 'Heftige relatie'

Geplaatst opwoensdag 13 januari 2021 - 16:05

Tegen een 32-jarige vrouw uit Sittard is woensdag voor de rechtbank in Maastricht een grotendeels voorwaardelijke celstraf geëist voor het neersteken van haar ex-vriend. Ze zou mishandeld en bedreigd zijn door de ex, maar deed nooit aangifte.

Mariëlle S. stak haar ex-vriend op 1 juni neer in haar woning in de Putstraat in Sittard. De twee hadden die dag ruzie over het laatste restje cocaïne dat in huis lag. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) stak de vrouw hem met een scherp mes in zijn rug terwijl haar ex gebukt op de grond zat.

Ambulance
Hij wist uiteindelijk weg te komen, maar kwam niet verder dan het trottoir aan de overkant van de straat. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en het slachtoffer werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Lees ook: Man gewond bij steekpartij Sittard, vrouw aangehouden

Poging tot doodslag
Volgens het OM heeft S. zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag. Justitie eist twee jaar celstraf waarvan 629 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. "Dit was geen ongeluk en ook geen zelfverdediging. Zij was boos. Het slachtoffer heeft een klaplong opgelopen en had daardoor kunnen te komen overlijden", zegt officier van justitie Jenet Silvrants woensdag in de rechtbank.

Heftige relatie
De verdachte en het slachtoffer hadden een turbulente relatie met elkaar. S. zou naar eigen zeggen bedreigd, mishandeld, gewurgd en verkracht zijn door de man die ze neerstak. "Ik was bang en werd onder druk gezet", vertelt ze snikkend. Opvallend is wel dat ze hier nooit aangifte van heeft gedaan.

Phil Boonen, de advocaat van het slachtoffer, laat weten dat zijn cliënt zich niet herkent in de beschuldigingen. Wel erkent hij dat het een heftige relatie was. "Daarom is een langdurige celstraf niet nodig. Zij heeft eerder hulp nodig", aldus Boonen.

Lees ook: Relatieconflict aanleiding steekpartij Sittard

Noodweer
Volgens de raadsman van S., Raimon Maessen, is er geen sprake van opzet op de dood. Volgens de advocaat moet de rechtbank beoordelen of de verdachte op dat moment dodelijk letsel zou kunnen toebrengen bij haar ex-vriend. "Het dossier bevat geen foto's van de wond. Over de diepte van de wond is niets duidelijk geworden en een operatie was niet noodzakelijk."

Maessen beroept zich ten aanzien van de poging tot zware mishandeling op het noodweer van zijn cliënte vanwege de stelselmatige mishandelingen, gedwongen seks en wurging. "S. was doodsbang en voelde zich weerloos en machteloos bij haar ex-vriend op momenten dat zijn humeur omsloeg." Justitie zegt dat er geen sprake is geweest van noodweer. "Hij zat met zijn rug naar haar toe en viel haar niet aan", aldus Silvrants.

Lees ook: Sittardse steekpartij na 'zware periode in privésfeer'

Geen cel, eerder hulp
Sinds vorige week vrijdag is S. opgenomen in een geestelijke gezondheidszorginstelling. "Mijn cliënte gaf zelf aan hulp te willen en die hulp is er nu", zegt de raadsman. Ook het OM vindt dat de verdachte als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden gezien en dat hulp belangrijk is.

De uitspraak volgt over twee weken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen