Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vrouw reed Sittardse Julie dood onder invloed van drugs'

Geplaatst opwoensdag 6 november 2019 - 13:35

De 44-jarige Jolanda P., verdacht van het doodrijden van Julie Hoofwijk (20), was ten tijde van het ongeval onder invloed van alcohol en drugs.

Dat bleek woensdag tijdens een zitting in de rechtbank in Maastricht. Julie kwam in de vroege ochtend van zondag 9 september 2018 om het leven in Sittard.

Lees ook: Fietsster overleden na botsing, automobilist rijdt door

Wiet en cocaïne
De Sittardse vrouw bleek alcohol te hebben gedronken; naar eigen zeggen een kriekje in de middag, twee glazen wijn en twee sambuca in de avond. Uit een test bleek dat haar alcoholpromillage ongeveer 0,7 was, terwijl 0,5 de maximaal toegestane hoeveelheid is.

Veel meer dan toegestaan
Daarnaast had ze ook cocaïne gebruikt en wiet gerookt. Wanneer je hebt gedronken, is de grenswaarde voor thc (wiet) in je bloed 1,0 milligram per liter bloed. De waarde in het bloed van Jolanda was 5,2 milligram per liter; ruim vijf keer meer dan toegestaan.

Lees ook: Bestuurster dodelijk ongeluk Sittard was onder invloed

Heel moe
De veertiger ontkent niet dat ze Julie heeft aangereden, maar stelt dat ze het niet in de gaten heeft gehad. "Ik kan me vrij weinig herinneren. Ik was heel moe, wilde graag naar huis. Tijdens de rit naar huis werd het zwart voor mijn ogen. Toen was er een enorme klap. Die heeft me aan het slingeren gebracht en ik reed tegen een boom. Ik wist niet dat ik een persoon had aangereden."

In paniek
Justitie verdenkt Jolanda ervan dat ze de plaats van het ongeval heeft verlaten. "Ik ben in paniek naar huis gereden en ik wilde de politie bellen, maar ze waren sneller bij mijn woning. Ik was mijn telefoon nog aan het zoeken." Julie zou om 03:39 uur zijn aangereden op de Straatsburglaan in Sittard; rond 03:50 uur werd Jolanda aangehouden.

Lees ook: Ruim 18.000 euro voor verongelukte Julie na marathon

'Dit kan niet'
Overigens toonde de verdachte berouw tijdens de zitting. "Ik heb haar helemaal niet gezien", snikte ze. "Als ik maar enig idee had dat het om een persoon ging, had ik natuurlijk geholpen. Dit was niet mijn intentie. Dit kan gewoon niet." Ze reed na het ongeluk naar huis. Daarbij hield ze haar hoofd uit het raam, omdat de voorruit van de auto ernstig beschadigd was en ze niets meer kon zien.

De zaak wordt woensdag voortgezet. Justitie komt later op de dag met haar strafeis.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen