Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vrouw reed Sittardse Julie dood onder invloed van drugs'

Geplaatst opwoensdag 6 november 2019 - 13:35

De 44-jarige Jolanda P., verdacht van het doodrijden van Julie Hoofwijk (20), was ten tijde van het ongeval onder invloed van alcohol en drugs.

Dat bleek woensdag tijdens een zitting in de rechtbank in Maastricht. Julie kwam in de vroege ochtend van zondag 9 september 2018 om het leven in Sittard.

Lees ook: Fietsster overleden na botsing, automobilist rijdt door

Wiet en cocaïne
De Sittardse vrouw bleek alcohol te hebben gedronken; naar eigen zeggen een kriekje in de middag, twee glazen wijn en twee sambuca in de avond. Uit een test bleek dat haar alcoholpromillage ongeveer 0,7 was, terwijl 0,5 de maximaal toegestane hoeveelheid is.

Veel meer dan toegestaan
Daarnaast had ze ook cocaïne gebruikt en wiet gerookt. Wanneer je hebt gedronken, is de grenswaarde voor thc (wiet) in je bloed 1,0 milligram per liter bloed. De waarde in het bloed van Jolanda was 5,2 milligram per liter; ruim vijf keer meer dan toegestaan.

Lees ook: Bestuurster dodelijk ongeluk Sittard was onder invloed

Heel moe
De veertiger ontkent niet dat ze Julie heeft aangereden, maar stelt dat ze het niet in de gaten heeft gehad. "Ik kan me vrij weinig herinneren. Ik was heel moe, wilde graag naar huis. Tijdens de rit naar huis werd het zwart voor mijn ogen. Toen was er een enorme klap. Die heeft me aan het slingeren gebracht en ik reed tegen een boom. Ik wist niet dat ik een persoon had aangereden."

In paniek
Justitie verdenkt Jolanda ervan dat ze de plaats van het ongeval heeft verlaten. "Ik ben in paniek naar huis gereden en ik wilde de politie bellen, maar ze waren sneller bij mijn woning. Ik was mijn telefoon nog aan het zoeken." Julie zou om 03:39 uur zijn aangereden op de Straatsburglaan in Sittard; rond 03:50 uur werd Jolanda aangehouden.

Lees ook: Ruim 18.000 euro voor verongelukte Julie na marathon

'Dit kan niet'
Overigens toonde de verdachte berouw tijdens de zitting. "Ik heb haar helemaal niet gezien", snikte ze. "Als ik maar enig idee had dat het om een persoon ging, had ik natuurlijk geholpen. Dit was niet mijn intentie. Dit kan gewoon niet." Ze reed na het ongeluk naar huis. Daarbij hield ze haar hoofd uit het raam, omdat de voorruit van de auto ernstig beschadigd was en ze niets meer kon zien.

De zaak wordt woensdag voortgezet. Justitie komt later op de dag met haar strafeis.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen