Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vrouw reed Sittardse Julie dood onder invloed van drugs'

Geplaatst opwoensdag 6 november 2019 - 13:35

De 44-jarige Jolanda P., verdacht van het doodrijden van Julie Hoofwijk (20), was ten tijde van het ongeval onder invloed van alcohol en drugs.

Dat bleek woensdag tijdens een zitting in de rechtbank in Maastricht. Julie kwam in de vroege ochtend van zondag 9 september 2018 om het leven in Sittard.

Lees ook: Fietsster overleden na botsing, automobilist rijdt door

Wiet en cocaïne
De Sittardse vrouw bleek alcohol te hebben gedronken; naar eigen zeggen een kriekje in de middag, twee glazen wijn en twee sambuca in de avond. Uit een test bleek dat haar alcoholpromillage ongeveer 0,7 was, terwijl 0,5 de maximaal toegestane hoeveelheid is.

Veel meer dan toegestaan
Daarnaast had ze ook cocaïne gebruikt en wiet gerookt. Wanneer je hebt gedronken, is de grenswaarde voor thc (wiet) in je bloed 1,0 milligram per liter bloed. De waarde in het bloed van Jolanda was 5,2 milligram per liter; ruim vijf keer meer dan toegestaan.

Lees ook: Bestuurster dodelijk ongeluk Sittard was onder invloed

Heel moe
De veertiger ontkent niet dat ze Julie heeft aangereden, maar stelt dat ze het niet in de gaten heeft gehad. "Ik kan me vrij weinig herinneren. Ik was heel moe, wilde graag naar huis. Tijdens de rit naar huis werd het zwart voor mijn ogen. Toen was er een enorme klap. Die heeft me aan het slingeren gebracht en ik reed tegen een boom. Ik wist niet dat ik een persoon had aangereden."

In paniek
Justitie verdenkt Jolanda ervan dat ze de plaats van het ongeval heeft verlaten. "Ik ben in paniek naar huis gereden en ik wilde de politie bellen, maar ze waren sneller bij mijn woning. Ik was mijn telefoon nog aan het zoeken." Julie zou om 03:39 uur zijn aangereden op de Straatsburglaan in Sittard; rond 03:50 uur werd Jolanda aangehouden.

Lees ook: Ruim 18.000 euro voor verongelukte Julie na marathon

'Dit kan niet'
Overigens toonde de verdachte berouw tijdens de zitting. "Ik heb haar helemaal niet gezien", snikte ze. "Als ik maar enig idee had dat het om een persoon ging, had ik natuurlijk geholpen. Dit was niet mijn intentie. Dit kan gewoon niet." Ze reed na het ongeluk naar huis. Daarbij hield ze haar hoofd uit het raam, omdat de voorruit van de auto ernstig beschadigd was en ze niets meer kon zien.

De zaak wordt woensdag voortgezet. Justitie komt later op de dag met haar strafeis.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen