Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwilligers verbolgen over stoppen lokale omroep Horst

Geplaatst opwoensdag 24 februari 2021 - 8:54

De vrijwilligers van Omroep Horst aan de Maas reageren teleurgesteld op de berichtgeving van verschillende media dat de stekker uit de omroep gaat. Zij waren hier nog niet van op de hoogte gesteld.

"Diep triest", laat een vrijwilliger weten. "Als omroep wisten wij dit nieuws niet", zegt een ander.

Totaal verrast
Dinsdagavond verscheen bij verschillende media het bericht dat de lokale omroep van Horst aan de Maas ophoudt te bestaan. "Wij zijn verbaasd dat er al publicaties over verschenen zijn, voordat we onze medewerkers en vrijwilligers in hebben kunnen lichten", laat voorzitter Leon Litjens van de Raad van Toezicht weten. Ook de gemeente geeft bij monde van een woordvoerder aan totaal verrast te zijn. Beide partijen zouden hierover nog niets aan de buitenwereld hebben gecommuniceerd.

Vrijwilligersorganisatie
In de zomer van 2019 werd Omroep Reindonk omgedoopt tot Omroep Horst aan de Maas en werd er een professionaliseringsslag gemaakt. De Raad van Toezicht maakte in november 2020 het voornemen bekend om van Omroep Horst aan de Maas vanaf 1 januari 2021 weer een vrijwilligersorganisatie te maken. "Wij concludeerden toen dat het businessplan te optimistisch was. Corona heeft ook een grote invloed gehad op de situatie", licht Litjens toe. De journalisten zagen nog wel mogelijkheden om een professionele omroep te behouden.

Lees ook: Professionalisering Omroep Horst aan de Maas te ambitieus

Verkenner
Na gesprekken tussen de gemeente, Raad van Toezicht en de journalisten, is door de gemeente in december een verkenner aangesteld. Deze persoon heeft de afgelopen twee maanden gekeken of de huidige lokale omroep een toekomst heeft. Volgens de verkenner is dat niet het geval. "Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten deze conclusie over te nemen. Ook geeft de verkenner aan dat het niet wenselijk is om de huidige omroep te laten bestaan, omdat dat een belemmering kan zijn voor een zoektocht naar iets nieuws", aldus de gemeentewoordvoerder.

'Op zwart'
Litjens: "Dit betekent dat de omroep op 1 maart op zwart gaat. We hebben de afgelopen anderhalf jaar laten zien dat we een kwaliteitssprong hebben gemaakt. Gezien de financiële situatie is er nu geen andere mogelijkheid."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen