Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwilligers ruimen zwerfafval op: 'Minder plastic flesjes'

Geplaatst opzaterdag 18 september 2021 - 17:43

Op honderden plekken in Nederland ruimen vrijwilligers zaterdag zwerfafval op, zo ook in Sittard. Daar vinden ze een stuk minder plastic flesjes sinds dat er statiegeld op zit.

Sinds 1 juli moet er 15 eurocent worden betaald voor kleine plastic flessen met frisdrank of water. Daardoor worden de plastic flesjes minder in de natuur gedumpt, maar ingeleverd bij statiegeldautomaten in de supermarkten.

Plastic flesjes
"Ik krijg van iedereen te horen dat ze er minder tegenkomen. Het helpt echt", vertelt organisator Michel van Dijke. Organisator Plastic Soup Foundation bevestigd dit vermoeden nadat alle cijfers over de opruimdag zijn verzameld. Het aandeel flesjes in het gevonden zwerfafval is met 37 procent afgenomen.

De vrijwilligers in Sittard zijn dan ook voorstander van statiegeld op blikjes, al is belonen niet de juiste les. "Het begint bij de opvoeding, een kwestie van mentaliteit", vertelt een vrijwilliger. Mensen van jongs af aan bewust maken dat afval niet thuishoort in de natuur.' In totaal zijn ruim 7000 vrijwilligers op pad geweest in Limburg, melde de organisatie zaterdagavond.

Video: L1

Wereldwijde actie
Landelijk waren er zaterdagochtend rond 11:30 uur al 62.726 stukken afval gevonden, meldde organisator Plastic Soup Foundation. Naar verwachting wordt zondag duidelijk hoeveel afval er in totaal is opgeruimd tijdens de Cleanup. Wereldwijd doen 180 landen mee aan de opruimactie en meer dan 45.000 vrijwilligers in Nederland.

Maas Cleanup
Plastic Soup Foundation organiseert de wereldwijde opruimdagen, waar ook de Maas Cleanup toe behoort. In augustus vond er al een extra editie van de Maas Cleanup plaats. Toen gingen er meer dan 1500 vrijwilligers op pad langs de oevers van de Maas. Ruim 100 bouwcontainers vol met aangespoeld afval werden toen opgeruimd. Veel afval daarvan was in de Maas terechtgekomen na de overstromingen in juli.

Lees ook: Ruim 100 bouwcontainers aan afval verzameld langs de Maas

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen