Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwilligers ruimen op langs beken en Maas na hoogwater

Geplaatst opmaandag 26 juli 2021 - 17:31

Vrijwilligers van Natuurmonumenten zijn maandag begonnen met het opruimen van de troep die de afgelopen weken door het hoogwater in Zuid-Limburg is achtergelaten.

Maandagochtend begonnen veertien vrijwilligers bij Abshoven met de opruimactie, die meerdere dagen in beslag zal nemen.

Tot en met donderdag
Dinsdag is er een grote opruimactie langs de Maas ter hoogte van Meers. Daar doen zo'n vijftig vrijwilligers aan mee. Woensdag is het Geuldal bij Valkenburg aan de beurt, donderdag hetzelfde Geuldal, maar dan ter hoogte van Mechelen. Dat is de streek waar de gezwollen Geul heeft huisgehouden en veel troep achterliet.

Later maakt Natuurmonumenten nog meer locaties bekend, ook in Brabant. Er is hulp nodig om al die rotzooi weg te halen. Het opruimen gaat in principe door tot en met donderdag.

Lees ook: Maasoevers bezaaid met rotzooi na overstromingen

Afgesloten
In natuurgebieden is door de overstromingen veel rommel achtergebleven. Boswachters hebben geïnventariseerd waar al opgeruimd kan worden en welke gebieden veilig zijn. Veel gebieden zijn nog afgesloten voor het publiek omdat het er niet veilig is, en omdat er nog kadavers van dieren moeten worden geruimd.

Veiligheid
Natuurmonumenten roept mensen op niet zelf naar natuurgebieden te gaan die nog niet zijn vrijgegeven, ook niet om er op te ruimen. Mensen die mee willen helpen kunnen zich bij de natuurorganisatie melden. "Door de overstromingen en hevige regenval zijn de terreinen kletsnat en zompig. Hierdoor kunnen verraderlijke en gevaarlijke situaties ontstaan, bijvoorbeeld door drijfzand en wegtrekkend water. Aan alle bezoekers vragen we uitdrukkelijk om de terreinen niet in te gaan, ook niet via kapotte rasters. Denk aan uw veiligheid, neem geen risico!"

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen