Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwilligers rapen ruim 2500 peuken op in Echt

Geplaatst opzaterdag 5 september 2020 - 21:09

In het kader van de landelijke actie PeukMeuk2020 haalden vrijwilligers van actiegroep Echt-Susteren Zwerfafvalvrij zaterdag ruim 2500 sigarettenpeuken van de grond.

Dat maakten de vrijwilligers bekend op hun Facebookpagina.

Plastic
Een groep van vijf vrijwilligers was de hele dag in de weer in het centrum van Echt om de peuken op te rapen. Tegelijkertijd maakten ze passanten ervan bewust wat de gevolgen van die de kleine sigaretten hebben op het milieu. Bewapend met een grijpstok en een plastic emmertje plukten de groep zo'n vijf uur lang peuken van de straat. "De plastic filters in de sigaretten zijn ontzettend slecht voor de natuur. De meeste rokers zijn zich hier niet van bewust."

Onbewust
Vrijwilliger Jeanne Vonk sprak meerdere rokers aan die ze op heterdaad betrapte. "Iedereen reageerde er positief op". Volgens Vonk gooien de meesten peuken zonder er over na te denken op de grond. "Maar na een praatje over de gevolgen voor de natuur, gaven ze allemaal aan dat ze er beter op gingen letten".

Asbakken
Door mensen bewust te maken van de natuurschade, hoopt Vonk dat er minder sigaretten in de natuur eindigen. Meer asbakken op straat is ook een stap in de goede richting. Alleen moeten deze volgens Vonk door de gemeente worden geplaatst. "We hebben ooit zelf asbakken gemaakt en deze verspreid langs fietsroutes en bankjes neergezet. Helaas waren ze na een paar dagen allemaal verdwenen".

2250 peuken
Aan het einde van de dag hebben de peukenrapers alle emmertjes op een stapel geleegd. "Initiatiefnemer André Loy heeft alle sigaretten stuk voor stuk geteld. Het waren er in totaal 2550", vertelt Vonk. "Echt oogt al een stuk schoner".

Peukenrapers

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen