Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwilligers rapen ruim 2500 peuken op in Echt

Geplaatst opzaterdag 5 september 2020 - 21:09

In het kader van de landelijke actie PeukMeuk2020 haalden vrijwilligers van actiegroep Echt-Susteren Zwerfafvalvrij zaterdag ruim 2500 sigarettenpeuken van de grond.

Dat maakten de vrijwilligers bekend op hun Facebookpagina.

Plastic
Een groep van vijf vrijwilligers was de hele dag in de weer in het centrum van Echt om de peuken op te rapen. Tegelijkertijd maakten ze passanten ervan bewust wat de gevolgen van die de kleine sigaretten hebben op het milieu. Bewapend met een grijpstok en een plastic emmertje plukten de groep zo'n vijf uur lang peuken van de straat. "De plastic filters in de sigaretten zijn ontzettend slecht voor de natuur. De meeste rokers zijn zich hier niet van bewust."

Onbewust
Vrijwilliger Jeanne Vonk sprak meerdere rokers aan die ze op heterdaad betrapte. "Iedereen reageerde er positief op". Volgens Vonk gooien de meesten peuken zonder er over na te denken op de grond. "Maar na een praatje over de gevolgen voor de natuur, gaven ze allemaal aan dat ze er beter op gingen letten".

Asbakken
Door mensen bewust te maken van de natuurschade, hoopt Vonk dat er minder sigaretten in de natuur eindigen. Meer asbakken op straat is ook een stap in de goede richting. Alleen moeten deze volgens Vonk door de gemeente worden geplaatst. "We hebben ooit zelf asbakken gemaakt en deze verspreid langs fietsroutes en bankjes neergezet. Helaas waren ze na een paar dagen allemaal verdwenen".

2250 peuken
Aan het einde van de dag hebben de peukenrapers alle emmertjes op een stapel geleegd. "Initiatiefnemer André Loy heeft alle sigaretten stuk voor stuk geteld. Het waren er in totaal 2550", vertelt Vonk. "Echt oogt al een stuk schoner".

Peukenrapers

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen