Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwilligers rapen ruim 2500 peuken op in Echt

Geplaatst opzaterdag 5 september 2020 - 21:09

In het kader van de landelijke actie PeukMeuk2020 haalden vrijwilligers van actiegroep Echt-Susteren Zwerfafvalvrij zaterdag ruim 2500 sigarettenpeuken van de grond.

Dat maakten de vrijwilligers bekend op hun Facebookpagina.

Plastic
Een groep van vijf vrijwilligers was de hele dag in de weer in het centrum van Echt om de peuken op te rapen. Tegelijkertijd maakten ze passanten ervan bewust wat de gevolgen van die de kleine sigaretten hebben op het milieu. Bewapend met een grijpstok en een plastic emmertje plukten de groep zo'n vijf uur lang peuken van de straat. "De plastic filters in de sigaretten zijn ontzettend slecht voor de natuur. De meeste rokers zijn zich hier niet van bewust."

Onbewust
Vrijwilliger Jeanne Vonk sprak meerdere rokers aan die ze op heterdaad betrapte. "Iedereen reageerde er positief op". Volgens Vonk gooien de meesten peuken zonder er over na te denken op de grond. "Maar na een praatje over de gevolgen voor de natuur, gaven ze allemaal aan dat ze er beter op gingen letten".

Asbakken
Door mensen bewust te maken van de natuurschade, hoopt Vonk dat er minder sigaretten in de natuur eindigen. Meer asbakken op straat is ook een stap in de goede richting. Alleen moeten deze volgens Vonk door de gemeente worden geplaatst. "We hebben ooit zelf asbakken gemaakt en deze verspreid langs fietsroutes en bankjes neergezet. Helaas waren ze na een paar dagen allemaal verdwenen".

2250 peuken
Aan het einde van de dag hebben de peukenrapers alle emmertjes op een stapel geleegd. "Initiatiefnemer André Loy heeft alle sigaretten stuk voor stuk geteld. Het waren er in totaal 2550", vertelt Vonk. "Echt oogt al een stuk schoner".

Peukenrapers

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen