Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwilligers leggen vergeten werkkamp Endepoel bloot

Geplaatst opzaterdag 16 oktober 2021 - 7:00

In de bossen bij Merselo zijn de funderingen blootgelegd van een werkkamp uit de Tweede Wereldoorlog.

Vrijwilligers van heemkundestichting het Raokeliezer uit Merselo hebben struiken en bomen verwijderd en willen het terrein toegankelijk maken voor belangstellenden.

Gedwongen om te werken
Alleen de oudere inwoners van het dorp wisten nog van het bestaan. Van 1940 tot 1944 werden militairen en jongeren gedwongen in dit kamp te werken. Voor andere bewoners was werkkamp Endepoel in de vergetelheid geraakt. De barakken van het kamp werden enkele maanden na het begin van de Duitse bezetting bij Merselo gebouwd. Overigens niet als enige locatie in Nederland, verspreid over het land bouwde de Nederlandse Arbeidsdienst vele tientallen van dit soort kampen.

Barakken
Jan Michels en Martien Emonts van het Raokeliezer hebben samen met andere vrijwilligers aan de hand van hoogtekaarten precies kunnen lokaliseren waar de barakken indertijd gestaan hebben. De gebouwen zelf zijn na de oorlog afgebroken, maar de betonnen en bakstenen funderingen zijn nog aanwezig. Ze hebben het poorthuis, het bureel, de gymnastiekbarak, ziekenbarak en enkele woonbarakken gevonden.

Van gespen tot bestek
In het Venrays Museum is een kleine tentoonstelling te zien waar vondsten uit kamp Endepoel liggen. "Hier liggen gespen, bestek, insignes van de brandweer en een handbijl", vertelt Michels. Foto's laten zien dat het regime in het kamp uitgesproken militaristisch was. "Geweren waren vervangen door schoppen", legt Emonts uit.

Jongeren vroegen boeren om een boterham
Het initiatief voor de werkkampen van de Nederlandse Arbeidsdienst kwam aanvankelijk van de Nederlandse legerleiding die na de Duitse overwinning een dagbesteding voor militairen zocht. Maar na enkele maanden kaapten de Duitse bezetter de kampen. Nederlandse jongeren werden opgeroepen om in de kampen te komen werken. Het resulteerde in een nazistische opvoeding en werkzaamheden bij boeren en in het bos. Michels: "Volgens de Duitse propaganda was het hosanna, maar de jongens leden honger. Ze kamen 's avonds om een boterham vragen bij de boeren in de omgeving. Ze hadden echt honger."

'Nare smaak'
Het verhaal over de werkkampen is na de oorlog verdwenen, net als de barakken die afgebroken werden. "Ik denk dat het een negatieve connotatie had. Het is een uitvinding van de Nederlanders die later door de Duitsers misbruikt is. Daar hangt een nare smaak aan", zegt Emonts.

Rondleidingen
De heemkundestichting wil het voormalige kampterrein van informatieborden gaan voorzien. Zaterdag 23 oktober gaan leden van het Raokeliezer rondleidingen over het terrein geven aan belangstellenden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen