Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwilligers leggen vergeten werkkamp Endepoel bloot

Geplaatst opzaterdag 16 oktober 2021 - 7:00

In de bossen bij Merselo zijn de funderingen blootgelegd van een werkkamp uit de Tweede Wereldoorlog.

Vrijwilligers van heemkundestichting het Raokeliezer uit Merselo hebben struiken en bomen verwijderd en willen het terrein toegankelijk maken voor belangstellenden.

Gedwongen om te werken
Alleen de oudere inwoners van het dorp wisten nog van het bestaan. Van 1940 tot 1944 werden militairen en jongeren gedwongen in dit kamp te werken. Voor andere bewoners was werkkamp Endepoel in de vergetelheid geraakt. De barakken van het kamp werden enkele maanden na het begin van de Duitse bezetting bij Merselo gebouwd. Overigens niet als enige locatie in Nederland, verspreid over het land bouwde de Nederlandse Arbeidsdienst vele tientallen van dit soort kampen.

Barakken
Jan Michels en Martien Emonts van het Raokeliezer hebben samen met andere vrijwilligers aan de hand van hoogtekaarten precies kunnen lokaliseren waar de barakken indertijd gestaan hebben. De gebouwen zelf zijn na de oorlog afgebroken, maar de betonnen en bakstenen funderingen zijn nog aanwezig. Ze hebben het poorthuis, het bureel, de gymnastiekbarak, ziekenbarak en enkele woonbarakken gevonden.

Van gespen tot bestek
In het Venrays Museum is een kleine tentoonstelling te zien waar vondsten uit kamp Endepoel liggen. "Hier liggen gespen, bestek, insignes van de brandweer en een handbijl", vertelt Michels. Foto's laten zien dat het regime in het kamp uitgesproken militaristisch was. "Geweren waren vervangen door schoppen", legt Emonts uit.

Jongeren vroegen boeren om een boterham
Het initiatief voor de werkkampen van de Nederlandse Arbeidsdienst kwam aanvankelijk van de Nederlandse legerleiding die na de Duitse overwinning een dagbesteding voor militairen zocht. Maar na enkele maanden kaapten de Duitse bezetter de kampen. Nederlandse jongeren werden opgeroepen om in de kampen te komen werken. Het resulteerde in een nazistische opvoeding en werkzaamheden bij boeren en in het bos. Michels: "Volgens de Duitse propaganda was het hosanna, maar de jongens leden honger. Ze kamen 's avonds om een boterham vragen bij de boeren in de omgeving. Ze hadden echt honger."

'Nare smaak'
Het verhaal over de werkkampen is na de oorlog verdwenen, net als de barakken die afgebroken werden. "Ik denk dat het een negatieve connotatie had. Het is een uitvinding van de Nederlanders die later door de Duitsers misbruikt is. Daar hangt een nare smaak aan", zegt Emonts.

Rondleidingen
De heemkundestichting wil het voormalige kampterrein van informatieborden gaan voorzien. Zaterdag 23 oktober gaan leden van het Raokeliezer rondleidingen over het terrein geven aan belangstellenden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen