Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijthof organiseert eigen feestje op 11 november

Geplaatst opvrijdag 23 augustus 2019 - 16:04

Horeca-ondernemers op het Vrijthof zijn van plan om zelf iets carnavalesks te organiseren op de 11de van de 11de.

Vrijdag kondigde de Sjeng Kraft Kompenej aan dat de grote carnavalsseizoenopening op het Vrijthof in Maastricht verhuist naar het MECC.

Overdonderd
Voorzitter Khanny Jongen van de Maastrichtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland vindt het jammer dat de verplaatsing pas nu bekend wordt gemaakt. "Het heeft ons een beetje overdonderd. Sinds 2009 heeft zich hier iets groots ontwikkeld en dat vertrekt nu. Vóór 2009 hadden we het ook druk omdat het een Belgendag is. Die klanten zijn we door de 11de van de 11de grotendeels kwijtgeraakt. Nu moeten we op korte termijn zelf iets bedenken."

Geen rouw
Volgens Jongen is de verhuizing voor de meeste ondernemers op het Vrijthof goed nieuws. De meeste zaken aan het plein zijn restaurants en die rouwen niet echt om het vertrek. De 11devande11de is een vrije dag in België en dat zorgde in het verleden voor drukte op de terrassen, totdat die in 2009 plaats moesten maken voor de opening van het carnavalsseizoen.

Plassers
Vrijthofondernemer Berry Kuzelj heeft twee restaurants op het Vrijthof: "Sinds de komst van de 11devande11de in 2009 heb ik maar de helft van de omzet op die dag, dus wat dat betreft vind ik het niet zo erg. Maar als Maastrichtenaar vind ik het jammer dat zo'n prachtig carnavalsfestijn verdwijnt naar een binnenlokatie." Aan de andere kant van het Vrijthof in grand café Perroen zijn ze zelfs blij. "Wij moesten ons terras sluiten en we kregen hier alleen maar plassers binnen. Dus zijn we er niet zo rouwig om", zegt een van de medewerkers.

Natte horeca
De horecazaken die het moeten hebben van de drankomzet denken er anders over. Café In Den Ouden Vogelstruys mist een flinke omzet op 11 november. En dat geldt ook voor de cafés in de Platielstraat, die uitkomt op het Vrijthof. Niet vreemd dus dat díe ondernemers het jammer vinden dat het festijn verhuist.

Eigen feestje
Volgens Khanny Jongen zouden de ondernemers geen ondernemers zijn als ze niet zelf iets gaan organiseren. Niet om te concurreren met het MECC, maar om zelf een deel van de inkomstenderving te compenseren. "Het wordt iets in de carnavalssfeer met een bandje een muziekje. We moeten nog met de gemeente overleggen over hoe en wat, maar de Maastrichtse binnenstad zal op die dag zeker een feestje houden", zegt Jongen.

Verhuizing
De organisatie van de11devande11de maakte vrijdag bekend dat het carnavalsevenement dit jaar verhuist naar het MECC. In de grote hal zouden meer groeimogelijkheden zijn dan in het centrum van Maastricht.

De organisatie van de11devande11de legt uit hoe het evenement er gaat uitzien in het MECC

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen