Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijthof organiseert eigen feestje op 11 november

Geplaatst opvrijdag 23 augustus 2019 - 16:04

Horeca-ondernemers op het Vrijthof zijn van plan om zelf iets carnavalesks te organiseren op de 11de van de 11de.

Vrijdag kondigde de Sjeng Kraft Kompenej aan dat de grote carnavalsseizoenopening op het Vrijthof in Maastricht verhuist naar het MECC.

Overdonderd
Voorzitter Khanny Jongen van de Maastrichtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland vindt het jammer dat de verplaatsing pas nu bekend wordt gemaakt. "Het heeft ons een beetje overdonderd. Sinds 2009 heeft zich hier iets groots ontwikkeld en dat vertrekt nu. Vóór 2009 hadden we het ook druk omdat het een Belgendag is. Die klanten zijn we door de 11de van de 11de grotendeels kwijtgeraakt. Nu moeten we op korte termijn zelf iets bedenken."

Geen rouw
Volgens Jongen is de verhuizing voor de meeste ondernemers op het Vrijthof goed nieuws. De meeste zaken aan het plein zijn restaurants en die rouwen niet echt om het vertrek. De 11devande11de is een vrije dag in België en dat zorgde in het verleden voor drukte op de terrassen, totdat die in 2009 plaats moesten maken voor de opening van het carnavalsseizoen.

Plassers
Vrijthofondernemer Berry Kuzelj heeft twee restaurants op het Vrijthof: "Sinds de komst van de 11devande11de in 2009 heb ik maar de helft van de omzet op die dag, dus wat dat betreft vind ik het niet zo erg. Maar als Maastrichtenaar vind ik het jammer dat zo'n prachtig carnavalsfestijn verdwijnt naar een binnenlokatie." Aan de andere kant van het Vrijthof in grand café Perroen zijn ze zelfs blij. "Wij moesten ons terras sluiten en we kregen hier alleen maar plassers binnen. Dus zijn we er niet zo rouwig om", zegt een van de medewerkers.

Natte horeca
De horecazaken die het moeten hebben van de drankomzet denken er anders over. Café In Den Ouden Vogelstruys mist een flinke omzet op 11 november. En dat geldt ook voor de cafés in de Platielstraat, die uitkomt op het Vrijthof. Niet vreemd dus dat díe ondernemers het jammer vinden dat het festijn verhuist.

Eigen feestje
Volgens Khanny Jongen zouden de ondernemers geen ondernemers zijn als ze niet zelf iets gaan organiseren. Niet om te concurreren met het MECC, maar om zelf een deel van de inkomstenderving te compenseren. "Het wordt iets in de carnavalssfeer met een bandje een muziekje. We moeten nog met de gemeente overleggen over hoe en wat, maar de Maastrichtse binnenstad zal op die dag zeker een feestje houden", zegt Jongen.

Verhuizing
De organisatie van de11devande11de maakte vrijdag bekend dat het carnavalsevenement dit jaar verhuist naar het MECC. In de grote hal zouden meer groeimogelijkheden zijn dan in het centrum van Maastricht.

De organisatie van de11devande11de legt uit hoe het evenement er gaat uitzien in het MECC

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen