Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijgevallen naftaleiding bij Urmond veiliggesteld

Geplaatst opwoensdag 21 juli 2021 - 17:11

Een lek in een pijpleiding waardoor nafta wordt getransporteerd naar industrieterrein Chemelot bij Urmond is veiliggesteld.

Er is een heel kleine hoeveelheid nafta (een dieselachtige vloeistof) weggelekt maar dat heeft geen gevaar voor mens, dier en milieu opgeleverd. Dat meldt Rijkswaterstaat na ongeruste vragen van bewoners van het gebied.

Hoge water
Door het hoge water en de sterke stroming in de Maas sloeg een stuk van de oever weg bij Urmond. Daardoor veranderde de waterloop van de rivier. Precies op die plek lag een pijpleiding in de waterbodem, waarmee nafta vanuit de haven van Antwerpen naar Chemelot wordt getransporteerd. De pijpleiding kwam bloot te liggen.

Lees ook: Weggespoelde oever legt pijpleiding bloot: mogelijk lekkage

Lek
Maandag werd de leiding al uit bedrijf genomen, terwijl Rijkswaterstaat meteen met het herstel van de oever begon. Maar dinsdag merkte de pijplijnbeheerder drukverlies op. In de buurt van de leiding hing ook een penetrante lucht. Er bleek een lek in de leiding te zitten. De brandweer uit Maasmechelen is meteen gestart met water door de leiding te pompen, zodat de nafta teruggeduwd werd naar het Chemelotterrein. Die karwei is nu klaar, aldus Rijkswaterstaat. Er zit nu alleen nog water in de pijpleiding. De pijplijnbeheerder probeert de schade zo snel mogelijk te herstellen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen