Overslaan en naar de inhoud gaan

Vriendin Jurgen Conings doet oproep: 'Zorg dat het stopt'

Geplaatst opzaterdag 22 mei 2021 - 10:57

De vriendin van de gezochte militair Jurgen Conings heeft op de Belgische televisie een oproep gedaan aan haar voortvluchtige vriend om zich over te geven.

De vriendin deed haar oproep bij VTM Nieuws. Conings is al sinds maandag spoorloos. De Belgische politie en het leger zijn met een klopjacht bezig in Nationaal Park Hoge Kempen, vlak over de Limburgse grens.

'Zorg dat het stopt'
De vriendin wordt onherkenbaar in beeld gebracht als ze haar boodschap brengt bij de Belgische omroep. "Jurgen, als je nog leeft, maak geen slachtoffers. Zorg dat het verhaal eindigt, dat het stopt. Voor mij, voor mijn familie. Bepaal zelf hoe, maar zorg dat het stopt", besluit ze haar korte oproep.

Afscheidsbrief
Conings liet twee afscheidsbrieven achter. Een aan de politie, de ander aan zijn vriendin. De Belgische krant Het Nieuwsblad kon de afscheidsbrief aan zijn vriendin inzien. Conings schrijft in die brief onder meer dat hij "niet meer kan en niet meer verder wil met hoe de toekomst er nu uitziet", citeert Het Nieuwsblad. Conings schrijft ook dat hij "niet kan leven met de leugens van mensen die dan nog beslissen hoe wij moeten leven", waarmee hij zich richt op de politiek en virologen.

Sterven
Conings verklaart in zijn brief verder dat hij alleen handelt en het hem niet uitmaakt of hij zal sterven door "in het verzet" te gaan. "Ik weet dat ik plots enemy of the state zal zijn. Ze zullen me zoeken en ook wel vinden na een tijd. Ik ben daar klaar voor. Langzamerhand is alles op een plaats gevallen en ben ik begonnen met de voorbereidingen."

Vijfde dag
De klopjacht op de militair gaat zaterdag de vijfde dag in, meldt het Federaal Parket in België. Het is niet duidelijk waar de 46-jarige man zich bevindt. Conings is sinds afgelopen maandag op de vlucht voor de politie. In zijn afscheidsbrieven uitte hij bedreigingen tegen de bekende Belgische viroloog Marc van Ranst. Hij zou maandag ook urenlang rond hebben gehangen bij de woning van de viroloog.

De militair is zwaar bewapend. Uit de kazerne in Leopoldsburg nam Conings onder andere anti-tank raketwerpers, automatische wapens en munitie mee. Daarnaast is hij als militair erop getraind om lang onder de radar te blijven. Sinds afgelopen woensdag is de politie naar hem op zoek in het Nationaal Park Hoge Kempen. Een gebied van meer dan 12.000 hectare bos groot. Vanwege de klopjacht van politie en militairen is het park nog steeds afgesloten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen