Overslaan en naar de inhoud gaan

Vriendin Jurgen Conings doet oproep: 'Zorg dat het stopt'

Geplaatst opzaterdag 22 mei 2021 - 10:57

De vriendin van de gezochte militair Jurgen Conings heeft op de Belgische televisie een oproep gedaan aan haar voortvluchtige vriend om zich over te geven.

De vriendin deed haar oproep bij VTM Nieuws. Conings is al sinds maandag spoorloos. De Belgische politie en het leger zijn met een klopjacht bezig in Nationaal Park Hoge Kempen, vlak over de Limburgse grens.

'Zorg dat het stopt'
De vriendin wordt onherkenbaar in beeld gebracht als ze haar boodschap brengt bij de Belgische omroep. "Jurgen, als je nog leeft, maak geen slachtoffers. Zorg dat het verhaal eindigt, dat het stopt. Voor mij, voor mijn familie. Bepaal zelf hoe, maar zorg dat het stopt", besluit ze haar korte oproep.

Afscheidsbrief
Conings liet twee afscheidsbrieven achter. Een aan de politie, de ander aan zijn vriendin. De Belgische krant Het Nieuwsblad kon de afscheidsbrief aan zijn vriendin inzien. Conings schrijft in die brief onder meer dat hij "niet meer kan en niet meer verder wil met hoe de toekomst er nu uitziet", citeert Het Nieuwsblad. Conings schrijft ook dat hij "niet kan leven met de leugens van mensen die dan nog beslissen hoe wij moeten leven", waarmee hij zich richt op de politiek en virologen.

Sterven
Conings verklaart in zijn brief verder dat hij alleen handelt en het hem niet uitmaakt of hij zal sterven door "in het verzet" te gaan. "Ik weet dat ik plots enemy of the state zal zijn. Ze zullen me zoeken en ook wel vinden na een tijd. Ik ben daar klaar voor. Langzamerhand is alles op een plaats gevallen en ben ik begonnen met de voorbereidingen."

Vijfde dag
De klopjacht op de militair gaat zaterdag de vijfde dag in, meldt het Federaal Parket in België. Het is niet duidelijk waar de 46-jarige man zich bevindt. Conings is sinds afgelopen maandag op de vlucht voor de politie. In zijn afscheidsbrieven uitte hij bedreigingen tegen de bekende Belgische viroloog Marc van Ranst. Hij zou maandag ook urenlang rond hebben gehangen bij de woning van de viroloog.

De militair is zwaar bewapend. Uit de kazerne in Leopoldsburg nam Conings onder andere anti-tank raketwerpers, automatische wapens en munitie mee. Daarnaast is hij als militair erop getraind om lang onder de radar te blijven. Sinds afgelopen woensdag is de politie naar hem op zoek in het Nationaal Park Hoge Kempen. Een gebied van meer dan 12.000 hectare bos groot. Vanwege de klopjacht van politie en militairen is het park nog steeds afgesloten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen