Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Vrees voor toekomst nationale parken in Limburg

Geplaatst opdonderdag 17 maart 2016 - 13:27

Limburgse natuurorganisaties vrezen voor de toekomst van de nationale parken in onze provincie.

Donderdag is op een congres in Den Haag gesproken over hoe het verder moet met de 20 Nationale Parken in Nederland. Limburg heeft drie nationale parken: De Meinweg, De Grote Peel en De Maasduinen.

Provincie
Een paar jaar geleden zijn de parken overgedragen aan de provincies, maar inmiddels willen de meeste provincies weer van de parken af.

Van der Broeck
Een aantal provincies heeft om principiële reden geweigerd de financiële verantwoordelijkheid ervoor over te nemen omdat het om nationale parken gaat. Limburg heeft dat niet gedaan. "Als één van de weinige provincies hebben wij wel besloten om de nationale parken overeind te houden. Want wij vinden ze belangrijk voor natuur, recreatie en toerisme en de economie", aldus CDA-gedeputeerde Van der Broeck.

Boodschap
Limburgse natuurorganisaties hoeven dan ook niet bezorgd te zijn over de toekomst van de drie Limburgse Nationale Parken, is zijn boodschap. Wel is hij voor nieuwe 'verdienmodellen' door bedrijven en boerderijen in de omgeving bij het Nationaal Park te betrekken.

Europees
Het Rijk, de provincies en natuurorganisaties hebben een intentie-overeenkomst getekend om de parken meer en internationaal te promoten. De gedeputeerde is ook voor meer promotie op Europees niveau. Maar hij vindt wel dat het Rijk de kosten daarvan moet betalen. "Ik erger me eraan dat iets over de heg wordt gegooid bij de provincie en dat het Rijk een paar jaar later zegt dat het niet zo goed gaat. Vind je het gek", zo zegt Van der Broeck.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Mooiste delen van Limburg samen als Grenspark
Grenspark Limburg genomineerd voor Mooiste Natuurgebied
Oud pompstation wordt vleermuizenverblijf
‘Wild zwijn ook buiten Meinweg tolereren’
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen