Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrees voor mysterieuze ziekte onder reeën

Geplaatst opwoensdag 4 mei 2022 - 15:51

Een onbekende ziekte bedreigt de reeënpopulatie in Limburg. Net over de grens in België zijn er al tientallen dieren aan overleden.

Wetenschappers staan vooralsnog voor een raadsel over de oorzaak.

Kwestie van tijd
Symptomen van de ziekte zijn diarree en sterke vermagering, waaraan de reeën uiteindelijk overlijden. Inmiddels zijn dode dieren aangetroffen van de regio Antwerpen tot vlak aan de Nederlandse grens. In Nederlands Limburg zijn nog geen gevallen van de onbekende ziekte bekend, maar dat lijkt een kwestie van tijd. "Als het er niet al over is, dan is het niet ver weg meer", zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in het Belgische Oudsbergen. Het Natuurhulpcentrum is een opvangcentrum voor wilde dieren, waarmee ook de Limburgse Dierenbescherming samenwerkt.

Thoelen zegt 'geen paniekzaaier' te willen zijn: "We hebben nog geen idee wat het probleem is. De universiteit van Gent en de overheid onderzoeken hoe ernstig de ziekte is. In elk geval zijn er in de dieren parasieten gevonden."

Is er iets aan te doen?
Volgens Alfred Melissen, secretaris van de Faunabeheereenheid Limburg én dierenarts, is dat laatste allesbehalve ongewoon: "Alle wilde dieren hebben parasieten, zoals lintwormen", zegt hij. "Een recent aangetroffen ziekte onder reeën op de Veluwe was hersenvliesontsteking. Maar daar past vermagering als symptoom niet bij. Als er veel dieren worden gevonden met een ziekte, dan komt de oorzaak wel naar boven. Vervolgens is de vraag of er iets aan te doen is."

Melissen wil niet speculeren over wat er aan de hand kan zijn en hoe ernstig de situatie voor de Limburgse reeën is. "Het is goed om te zien dat de Belgen dit uitzoeken", zegt hij. Volgens het Natuurhulpcentrum kan er al op korte termijn meer duidelijk worden. "Zodra een volgende ree met de symptomen wordt gevonden, gaat het direct naar Gent. Soms is er binnen een dag een uitslag, het kan ook enkele weken duren", vertelt Thoelen.

Vele duizenden reeën
Limburg kent een grote reeënpopulatie. Bij de meest recente telling werden er ongeveer vierduizend reeën geconstateerd. Niet alle reeën in Limburg werden geteld, dus het zijn er ongetwijfeld meer. Bovendien vond de telling plaats vóór het paarseizoen. "Van de vierduizend dieren zijn er tweeduizend vrouwtjes, die elk twee kalfjes werpen. Dus er komen er in deze periode zomaar een paar duizend bij", rekent Melissen van de Faunabeheereenheid voor.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen