Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrees voor faillissementen door stikstofuitspraak

Geplaatst opdinsdag 1 oktober 2019 - 14:01

Aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland, de federatie van branches van mkb-aannemers in de bouw en infrastructuur, vreest voor faillissementen als gevolg van de stikstof uitspraak.

Dat schrijft de organisatie in een brief aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In gevaar
Minstens 55 Limburgse boeren in Noord- en Midden-Limburg mogen hun bedrijven niet uitbreiden als gevolg van de uitspraak van de Raad van State over de risico's van stikstof voor de natuur. Ook een aantal grote bouwprojecten komt in gevaar.

Lees ook: Bouwprojecten in gevaar door stikstof-uitspraak

Moeilijkheden
Ook uit angst voor fouten, onwetendheid of onduidelijkheid worden projecten stilgelegd of vergunningen niet verleend, aldus de organisatie. Daardoor kunnen bedrijven in moeilijkheden raken. De ontwikkeling van de sector wordt afgeremd. 'Dit terwijl investeringen, innovaties en capaciteitsuitbreidingen nodig zijn om de grote bouwopgave, de infrastructurele werken en de verduurzaming van de woningvoorraad waarnaar het Kabinet streeft, te kunnen realiseren', zo is te lezen in de brief.

Lees ook: Rijksprojecten in Limburg in de knel om stikstof

Oproep
De aannemersfederatie roept de minister op zo snel mogelijk een noodmaatregel te introduceren om woningbouw en infrastructuur weer mogelijk te maken. Ook wordt er gevraagd om duidelijkheid voor overheidsinstanties die vergunningen verlenen.

Stikstof
De Raad van State, het hoogste rechtscollege in Nederland, heeft een streep gezet door het zogenoemde Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat is het systeem waarmee de stikstofrisico's van bouwprojecten voor de natuur worden beoordeeld. Projecten krijgen op basis van het PAS een vergunning, als ze kunnen aantonen dat ze in de toekomst maatregelen nemen tegen de nadelige gevolgen van stikstof voor de natuur. Dat mag niet meer van de Raad van State. De natuur zou onvoldoende beschermd worden door beloftes over toekomstige stikstofmaatregelen. Met andere woorden: je mag geen voorschot nemen op onzekere toekomstige resultaten.

Lees ook: 'Helft bouwprojecten kan binnen paar weken hervat worden'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen