Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrees voor faillissementen door stikstofuitspraak

Geplaatst opdinsdag 1 oktober 2019 - 14:01

Aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland, de federatie van branches van mkb-aannemers in de bouw en infrastructuur, vreest voor faillissementen als gevolg van de stikstof uitspraak.

Dat schrijft de organisatie in een brief aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In gevaar
Minstens 55 Limburgse boeren in Noord- en Midden-Limburg mogen hun bedrijven niet uitbreiden als gevolg van de uitspraak van de Raad van State over de risico's van stikstof voor de natuur. Ook een aantal grote bouwprojecten komt in gevaar.

Lees ook: Bouwprojecten in gevaar door stikstof-uitspraak

Moeilijkheden
Ook uit angst voor fouten, onwetendheid of onduidelijkheid worden projecten stilgelegd of vergunningen niet verleend, aldus de organisatie. Daardoor kunnen bedrijven in moeilijkheden raken. De ontwikkeling van de sector wordt afgeremd. 'Dit terwijl investeringen, innovaties en capaciteitsuitbreidingen nodig zijn om de grote bouwopgave, de infrastructurele werken en de verduurzaming van de woningvoorraad waarnaar het Kabinet streeft, te kunnen realiseren', zo is te lezen in de brief.

Lees ook: Rijksprojecten in Limburg in de knel om stikstof

Oproep
De aannemersfederatie roept de minister op zo snel mogelijk een noodmaatregel te introduceren om woningbouw en infrastructuur weer mogelijk te maken. Ook wordt er gevraagd om duidelijkheid voor overheidsinstanties die vergunningen verlenen.

Stikstof
De Raad van State, het hoogste rechtscollege in Nederland, heeft een streep gezet door het zogenoemde Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat is het systeem waarmee de stikstofrisico's van bouwprojecten voor de natuur worden beoordeeld. Projecten krijgen op basis van het PAS een vergunning, als ze kunnen aantonen dat ze in de toekomst maatregelen nemen tegen de nadelige gevolgen van stikstof voor de natuur. Dat mag niet meer van de Raad van State. De natuur zou onvoldoende beschermd worden door beloftes over toekomstige stikstofmaatregelen. Met andere woorden: je mag geen voorschot nemen op onzekere toekomstige resultaten.

Lees ook: 'Helft bouwprojecten kan binnen paar weken hervat worden'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie Ć©n bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen